FOTO  MOSTAR Stari objekt pretvoren u suvremeni multimedijalni centar

Kulturni centar Potoci - otvorenje
Hercegovina.info

Uz prisustvo zvanica i gostiju iz javnog, političkog i kulturnog života Mostara, Hercegovačko - neretvanske županije (HNŽ) i BiH, rekonstruirani objekt J.U. Kulturni centar Mostar–Sjever, presijecanjem vrpce svečano su otvorili zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne Skupštine BiH Edin Mušić, ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ Rašid Hadžović i direktor J.U. Kulturnog centra Mostar - Sjever Edin Mujan.

Kultura kao bitno obilježje stanovnika mostarskog područja Bijelo Polje, bila je aktivno zastupljena još od 1946. godine kada je izgrađen tadašnji 'Društveni dom'. Kroz dugo razdoblje ovaj objekat je bio izraz potrebe ovdašnjih ljudi, centar kulturnih, zabavnih i drugih društvenih aktivnosti. Nekadašnjem direktoru ovog kulturnog centra i jednom od istaknutijih političkih predstavnika Mostara, Muratu Ćoriću na početku manifestacije uručena je zahvalnica za dugogodišnji doprinos i nesebični angažman.

Zbog ubrzanog načina života, kao i promjena u društveno-socijalnom navikama ljudi, neminovno se nametnula potreba za rekonstrukciju ovog Centra za kulturu i njegovo prilogođavanje potrebama kulturnih udruženja na području Bijelog Polja. Tako se 2018. godine pristupilo projektiranju i rekonstrukciji dotrajalog kulturnog zdanja u Bijelom Polju. 

Kulturni centar Potoci - otvorenje

Rezultat urađenog, iznjedrio je impresivno, suvremno multimedijalno zdanje. Velika dvorana sa balkonom sada ima 350 sjedišta, povećan je kapacitet pozornice, izrađen je suvremeni sustav osvjetljenja, razglasa, video nadzora, opreme, kao i komunikacija u samom prostoru i oko njega.

Direktor J.U. Kulturnog centra Mostar – Sjever u obraćanju je ukazao na bogatu povijest ove ustanove kroz vrijeme, brojna lijepa sjećanja svih generacija i emocije koje su nerazdvojive za taj hram kulture. "Kao što smo ga i gradili, zajedno ćemo učiniti sve da ovaj centar kulture profunkcionira u punom kapacitetu i da bude prepoznatljiv kao kuća u kojem živi i razvija se kultura", rekao je između ostaloga Mujan.

Najveći značaj i ustrajnost za rekonstrukciju pripada Vladi HNŽ i Ministarstvu obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ koji su uložili 500.000 KM. Pored rekonstrukcije glavne dvorane izgrađena je i konferencijska dvorana, prostor za vježbu i probe, veliki foaje pogodan za organizaciju izložbi i prezentacija, znatan broja ureda prilagođenih za rad u suvremenim uvjetima, veliki parking prostor i znatan vanjski mobilijar.

Kulturni centar Potoci - otvorenje

"I u budućnosti imamo velike planove, nastavit ćemo, uprkos svim poteškoćama koje je izazvala pandemmija da gradimo i stvaramo nove vrijednosti. Ovdje u blizini Centra za kulturu postavili smo kamen temeljac za sportsku dvoranu što je novi izazov, koji želimo uraditi", istaknuo je Hadžović.

Kako je otvaranje Centra pratila i svečana akademija povodom 1. marta Dana nezavisnosti BiH, Mušić je napravio je povijesni osvrt o najvažnijim datumima BiH i svim događajima koji su obilježili dugo i turbulentno razdoblje naše zemlje. Čestitajući nadolazeći Dan neovisnosti BiH, Mušić se pridružio čestitkama svima na obnovi modernog i funkcionalnog kulturnog centra.

Predsjednik Upravnog odbora J.U. Kulturnog centar Mostar – Sjever Džafer Alić i član Upravnog odbora Ekrem Čolakhodžić uručili su zahvalnice Edinu Mušiću i Rašidu Hadžoviću, kao najzaslužnijim što je ovaj objekat rekonstruiran i svečano otvoren za korištenje građanima. Muzej Hercegovine je u foajeu Centra za kulturu za ovu svečanu priliku organizirao izložbu 'Politički karakter BiH kroz stoljeća'. Umjetnički dio programa obogatili su umjetnici sa ovog područja, profesor Mustafa Šantić, profesorica Dijana Šoše, Adnan Pajević, Sena Habibija i Hamza Šantić.