Mostar se sjeća najsjajnijih dana svoje novije prošlosti, BiH važniji kulturni događaj od tada nije imala

UNESCO, Ljubo Bešlić, prijestolnica kulture, K. Perić

Nizom aktivnosti Mostar se ovih dana prisjeća 15. obljetnice od obnove Starog Mosta, te 14 obljetnice upisa Mostara na listu svjetske baštine UNESCO-a. U sklopu proslave jutros je Grad Mostar u suradnji s UNESCO-m organizirao i konferenciju "Održivi turizam i kulturna baština" koju su otvorili direktorica UNESCO-a za znanost i kulturu u Europi Ana Luisa Thompson Flores i gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić. Bilo je tu i grado/načelnika drugih gradova UNESCO-a, poput gradonačelnika Dubrovnika Mate Frankovića. 

"Ne mogu dovoljno jako izraziti koliko se privilegirano osjećam što sam danas ovdje. Ne samo da slavimo godišnjicu obnove jednog značajnog arhitektonskog spomenika, nego i svega onog što on predstavlja - trajni dijalog, inkluziju, obnovu, i to ne samo za Mostar, nego i cijelu državu. Imamo ovdje danas i gradonačelnike drugih gradova što doprinosi potvrdi značaja održivog turizma i poruke za budućnost", ustvrdila je Ana Luisa Thompson Flores. Upitana jel upoznata s gradskom problematikom, ponajviše komunalnom i imaju li se Mostarci razloga bojati skidanja Mostara s liste UNESCO-a, Thompson Flores je kazala da se brojni UNESCO-vi gradovi bore s različitim problemima, posebno na području turizma. "Probleme treba shvaćati ozbiljno i rješavati ih, a ne ih smatrati prijetnjom", istaknula je. Šef ureda UNESCO-a u Mostaru Siniša Šešum kazao je da je obilježavanje 15 obljetnice obnove Starog Mosta iznimno značajno ne samo za grad, nego i državu. "Obnova Starog Mosta je bila jedan velik i značajan događaj i BiH važniji do danas nije imala vezano za kulturu i kulturnu baštinu. I dalje moramo raditi na tome da promoviramo vrijednosti koje Mostar ima. Ove godine je i 14-ta godišnjica od upisa Starog mosta i grada na listu UNESCO-a, a ne smijemo zaboraviti da je Most upisan kao univerzalni simbol pomirenja i suživota i na tome se mora raditi", istaknuo je Šešum.

"U Mostaru, gradu sunca, kamena i vode, neponovljivi prirodni krajolik ukrasila je ljudska ruka. Uspjeli smo zadržati spontano isprepletene čari Istoka i Zapada, a upravo je bogata kulturna baština odigrala važnu ulogu u kreiranju te neponovljive slike. Ukoliko želimo u nasljedstvo ostaviti sve ono što smo i sami naslijedili i ukoliko smatramo da nam je taj autentični izgled jedan od izvora budućeg razvitka i napretka, onda ćemo se svi skupa angažirati i tu kulturnu baštinu čuvati i unaprjeđivati, promovirati kroz odživi turizam. Zato se nadam da ćemo kroz konferenciju shvatiti koje vrijednosti posjedujemo, s kakvim se izazovima susrećemo i koje su nam perspektive u budućnosti kada je u pitanju kulturna baština i održivi turizam", kazao je mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić. 
Zanimljivo je možda pridodati da važnoj konferenciji, kojoj je nazočila direktorica UNESCO-a za znanost i kulturu u Europi nisu nazočili predstavnici federalnih i državnih vlasti, izuzevši Zavod za zaštitu spomenika. 

K.Perić/Hercegovina.info