FOTO  MOSTAR Proglašeni najbolji na regionalnom festivalu djece pjesnika

8 fest djece pjesnika
Hercegovina.info

Na dan rođenja Alekse Šantića, SPKD 'Prosvjeta' Mostar organizirala je završnicu manifestacije 'Svibanj u bašti Ćorovića kuće', te finale '8. Šantićevog festivala djece pjesnika'.

"Ovim projektom željeli smo pružiti priliku mladima, što 'Prosvjeta' ustvari predano radi od svog nastanka. Imali smo niz izuzetnih sadržaja, a također smo ponosni na broj posjetitelja tijekom manifestacije", kazao je generalni tajnik 'Prosvjete' Goran Kosanić.

U srijedu navečer održana je pjesnička večer gdje su nastupile Ivana Kosorčić, Lubna Ćurić i Hana Dizdarević. I one su prošlih godina bile sudionice 'Šantićevog festivala djece pjesnika', te su osvajale nagrade, a eto sada su sudionici programa iz drugog kuta, te na taj način potiču druge na pisanje poezije.

Tijekom četvrtka mladi pjesnici iz cijele regije, te domaćini posjetili su grobove Alekse Šantića i Svetozara Ćorovića, te grob nekadašnjeg predsjednika SPKD 'Prosvjeta' Ratka Pejanovića.

Potom je odana počast Aleksi Šantiću u parku koji nosi njegovo ime, a upravo na tom mjestu mladi pjesnici su pročitali neke od svojih stihova.

Kosanić je kazao kako je veliki uspjeh da se ova manifestacija održala uprkos epidemiološkoj situaciji i oživjela kulturnu scenu u gradu na Neretvi, ali i povezala mlade ljude iz čitave regije.

"Sretni smo što ovdje čujemo djecu iz Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Srbije, Crne Gore, naše BiH i vidimo da se druže iako se znaju svega dva dana, te razmjenjuju brojeve i adrese što je veliki uspjeh. Ovo su ambasadori poezije, koji će nakon boravaka u Mostaru sigurno pisati i o Aleksi Šantiću i Mostaru, a to je uspjeh ovog druženja", istaknuo je Kosanić.

Tijekom finalne večeri, posjetitelji su mogli čuti pjesme finalista 'Šantićevog festivala djece pjesnika', a na kraju programa dodijeljene su i nagrade. Pobjednica '8. Šantićevog festivala djece pjesnika' za uzrast od prvog do četvrtog razreda je Anđela Anđelković iz Subotice, dok je najbolja u uzrastu od petog do devetog razreda Laura Bilafer iz Podgorice sa pjesmom 'Razgovor pjesnika i kiše'. Drugoplasirani je Aleksa Živković iz Niša, dok je trećeplasirana Andrea Šofranac iz Podgorice.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.