FOTO  Mostar: Prezentirane dobre prakse u osnovnim školama u BiH

škole

Osnovne škole iz Bugojna, Mostara i Sarajeva predstavili su svoje programe dobrih praksi, koji su realizirani u sklopu aktivnosti Fonda otvoreno društvo BiH (FODBiH).
„Ako želimo mjenjati stvarnost mnogo više moramo govoriti o onome što je dobro kako bi motivirali druge da krenu tim putem. Vođeni tom idejom, pokrenuli smo projekat u kojem ćemo pokušati identificirati, prikupiti i promovirati dobre prakse u osnovim školama.

Na ovaj konkurs, javilo se 49 škola sa 91 praksom. U općem sivilu naše stvarnosti, bilo je iznenađujuće vidjeti koliko nastavno osoblje, učenici i roditelji pokušavaju napraviti nešto dobro i inovativno i da krenu putem škole budućnosti." - izjavila je Dobrila Govedarica, izvršna direktorica FODBiH.

Škole i projekti koji su se predstavili:
1. OŠ Aleksa Šantić, Sarajevo Aktivna inovativna škola Geogebra
2. Treća osnovna škola, Bugojno Vršnjačka edukacija u odjeljenju
3. OŠ Avdo Smailović, Sarajevo Fizika je svuda oko nas
4. OŠ Petra Bakule, Mostar Razvoj interesa za čitanje, školska knjižnica

Projekt dobrih praksi u obrazovanju Fonda otvoreno društvo BiH obuhvatio je deset osnovnih škola u Bosni i Hercegovini u školskoj 2014/2015. godini.
Muamer Tinjak, direktor OŠ „Aleksa Šantić" iz Sarajeva izjavio je kako je projekat FOD pokazao kakva sva bogatstva i divne aktivnosti postoje u osnovnim školama u BiH.

Direktor Tinjak je doda da će OŠ Aleksa Šantić će nastaviti sa sličnim aktivnostima i dalje u svom radu, sa naglaskom na suradnju sa roditeljima.
Fond otvoreno društvo BiH podržava i realizira projekte koji doprinose profesionalnom i demokratskom razvoju bosanskohercegovačkog obrazovnog sustava. U fokusu programa su vrijednosti koje se u obrazovnom sustavu reflektiraju u sadržaju nastavnih planova i programa i načinu na koji je proces učenja i podučavanja organiziran u školama. To su odgovornost, kvalitet i pravičnost. Oni podrazumijevaju odgovoran pristup svih obrazovnih aktera u kreiranju nastavnih planova i programa, osiguranje visokih standarda koji garantiraju kvalitetno obrazovanje, te jednak tretman sve djece tijekom školovanja.