Mostar postaje provincija

Dok sve ostale metropole u regiji, a da ne govorimo šire već "blješte" od nakita, ukrasa, lampica...u Mostaru vlada potpuno drukčije stanje.

Gradske ulice, ionako razrovane rupama i zatrpane smećem, prilikom iole manjih oborina u potpunosti plivaju, a takva situacija traje već danima. Iako građani, mediji, akademici... upozoravaju na katastrofalno stanje i potpunu zapuštenost, njihove riječi očigledno "ne piju vodu", jer se ništa ne mijenja.


Istina, tih stvari je bilo i ranijih godina, ali je razlika samo u tome što ove neće biti ni kićenja. Razlog je, kako nam je navela Marica Raspudić, stručna savjetnica za mobilijar i dekor Grada Mostara, taj što nema novca u gradskom proračunu. - U stavci urbani mobilijar ostalo nam je ove godine 30 tisuća maraka s kojima možemo raspolagati.

Prošle godine smanjili smo troškove za kićenje, ali su ipak iznosili 45 tisuća maraka. I već sad sigurno možemo reći da neće biti kićenja, smatra Raspudić. Kazala je da ne zna zašto se to pitanje uopće toliko potencira, jer "s kićenjem ili bez kićenja, neće nam biti puno bolje, ni puno gore".

Vijest da Mostar ove godine neće biti okićen i da vrlo vjerojatno neće biti organiziranog dočeka na otvorenom šokirala je mnoge građane.


Ravnatelj Simfonijskog orkestra Mostar Darko Nikolić smatra da je to sramota i misli da se moralo naći rješenje, jer ipak su praznični dani trebali "unijeti svijetlo u ovo vrijeme tame i recesije". Dekan Ekonomskog fakulteta na mostarskom Sveučilištu Brano Markić je mišljenja kako se tradicija kićenja i običaja ne smije prekidati, i nada se da će gradske vlasti ipak pronaći neko rješenje jer još nije kasno. Jako ogorčen bio je Blaž Slišković Baka, nogometna legenda Mostara, koji kaže da je to sramota.


- Neka se zapitaju ljudi koji vode grad zašto je to tako i kako se opravdati najmlađima za ukradeno veselje i radost, jer nije dovoljno samo reći da nema sredstava, mišljenja je Slišković. Ništa manje ogorčenje nije krila ni Nada Dalipagić, poznata mostarska odvjetnica.
- Ja stvarno razumijem da je vrijeme recesije, ali ne mogu shvatiti da se ne mogu iznaći neka minimalna sredstva da imamo osjećaj blagdanskog ozračja kao i ostatak svijeta, kazala je Dalipagić.


Najslikovitiji po pitanju nekićenja grada bio je poznati mostarski slikar Marin Topić.
Mostar nema nijedno svojstvo da je grad, jer grad ima svoje običaje. Mostar više ne funkcionira, i da bi bio grad, treba imati svoje općine. Kad su bile općine, Mostar je bio najljepše okićen grad u Bosni i Hercegovini.

Tad se znalo što je dječja radost. Sad je sve drukčije i grad služi samo da bi neki išli na posao, govori Topić. Osvrnuo se i na gradonačelnika Mostara koji je otišao u Kinu na deset dana.


- Samo Bešlić može spasiti situaciju ako kupi nakit u Kini po veleprodajnoj cijeni. To je jedina nada, kaže Topić, i šaljivo dodaje kako svugdje Djed Božićnjak dolazi sa Sjevera, a samo u Mostar s istoka, jer se čeka Bešlićev dolazak.

Ali bilo je i suprotnih mišljenja i tumačenja po tom pitanju. Neki su više čak ogorčeni time da je grad prljav i da gradske ulice plivaju prilikom svake kiše, pa tako poznati mostarski književnik Veselin Gatalo kaže da Gradsku upravu ne treba kriviti za nešto što nije uradila.
- Uljepšavanje grada izgleda kao uljepšavanje stvarnosti, a kad se već ulice ne čiste, ne treba se ni grad kititi, jer je teže to što Mostar liči na Veneciju kad pada kiša i prije i poslije blagdana, kaže Gatalo.

Sve u svemu, na kraju smo ostali mišljenja kako su gradske vlasti mogle i morale učiniti nešto kako bi Grad ljepše izgledao, ako ništa, onda bar u blagdanskom vremenu. Isprike da nema novca u ovom slučaju ne vrijede, jer gradski proračun je veći od 60 milijuna maraka, a za kićenje je potrebno tek 45 tisuća. Bar to treba napraviti, ako se već ne mogu zakrpati i počistiti ulice, te spriječiti plavljenje.

Mostarcima će ove godine najvjerojatnije biti uskraćena i organizirana novogodišnja proslava, iako potvrde, ali ni demantija po tom pitanju iz Gradske uprave nismo dobili. No, neorganiziranje dočeka i ne čudi jer i prošle godine nije bio u planu, iako je izborni stožer Milana Bandića, tadašnjeg kandidata za predsjednika RH-a, organizirao manju proslavu kod Projektanta.

Ove godine je još gora financijska situacija u gradu, jer se slabije puni proračun pa je teško očekivati pronalazak sredstava za organizaciju. Ali, vratimo li film samo koju godinu natrag, možemo se prisjetiti kako su u Mostar dolazile i estradne zvijezde, među kojima su bili Colonia, Crvena jabuka, Alen Vitasović, Esma Redžepova, Laka, Pips Chips&Videoclips....Upravo to potvrđuje narodnu izreku "koliko para, toliko muzike". (Dnevni list)