Mostar: Optužbe i mobing u OŠ Blagaj, ravnatelj izabran prije roka

mobing, škola, blagaj
Naime, Topuz je za Oslobođenje izjavio da je bio jedini protukandidat Čerkezu na posljednjem natječaju za ravnatelja OŠ Blagaj, ali i kako njegovi problemi počinju još 2005. godine, kada je prvi put pokušao postati ravnateljem. Također, tvrdi kako u svemu prste ima i SDA, odnosno, kako je rekao, stolački lobi s ministrom obrazovanja HNŽ-a Zlatkom Hadžiomerovićem na čelu.

Mašinerija

- Čerkez je ravnatelj već četiri mandata. Radi se o čovjeku koji je u protekla tri mandata privatizirao školu. Ako niste na njegovoj strani, onda ste na crnoj listi. Na tu sam listu dospio još 2005. godine, kada sam se prvi put javio na natječaj za ravnatelja ove škole. Od tada se nada mnom provodi čisti mobing. Čerkez je privatizirao i Školski odbor, u kojem dva člana sjede već osam godina u kontinuitetu, a druga dva više od šest godina. To je njegova mašinerija pomoću koje biva uvijek iznova izabran na dužnost ravnatelja, izjavio je Topuz.

Također, on je kazao kako je Čerkez blizak stolačkoj SDA, čiji je član i aktualni županijski ministar obrazovanja Hadžiomerović, koji odobrava imenovanja svih ravnatelja škola na području HNŽ-a.

- Čim je Čerkez saznao da sam se javio na posljednji natječaj za ravnatelja, nazvao me i prijetio da ću ostati bez posla iako u ovoj školi radim još od 1985, s tim da tijekom rata nisam radio pet godina. U školu sam zbog nepravilnosti s izborom ravnatelja zvao i prosvjetnu inspekciju, kako bi se utvrdilo je li Čerkezova prijava za ravnatelja ispravna. Nikada nisam uspio dobiti na uvid kopiju njegove dokumentacije iako je inspekcija naložila da mi se ona dostavi, rekao je Topuz.

On je naveo i kako je ministar Hadžiomerović dao suglasnost za izbor Čerkeza na mjesto ravatelja OŠ Blagaj tri dana prije nego je Školski odbor uopće održao sjednicu na kojoj je biran novi ravnatelj. Prema dokumentaciji koja je u posjedu Oslobođenja, Čekrez je sam potpisao rješenje kojim odbija dati na uvid dokumentaciju koju je priložio na natječaj za ravnatelja i to kako bi zaštitio svoju privatnost.

Topuz tvrdi i kako je OŠ Blagaj u iznimno lošem stanju. Interijer i eksterijer su, veli, zapušteni, nastavnici ne dolaze na vrijeme na posao, a pojedini učitelji svaki dan nastavu završavaju i po 20 minuta ranije.

- Krajem augusta školsko je dvorište bilo zaraslo u korov visok metar, dok u školskoj sportskoj dvorani leži sloj prašine visok i nekoliko centimetara. Nastavnicima se dopušta da tijekom školske godine idu na dvosedmične odmore tijekom kojih drugi nastavnici drže zajedničku nastavu za dva razreda. Pojedini zaposlenici se uopće ne drže radnoga vremena, nego dolaze i odlaze s posla kako im se prohtije, rekao je Topuz.

Ravnatelj Čerkez, kao ni bilo tko iz OŠ Blagaj, nije bio dostupan za komentar o ovom slučaju, jednako kao ni nadležni ministar Hadžiomerović. Štoviše, u Ministarstvu obrazovanja HNŽ-a nismo mogli dobiti ni informaciju postoji li ikakvo ograničenje u broju mandata ravnateljima škola. Naime, kako nam je kazala tajnica, na poslu nije bilo ni ministra, ni bilo kojeg od njegovih zamjenika ili šefova službi. Ministar Hadžiomerović nije bio dostupan ni na mobitel. Inače, iz ovog ministarstva nitko nije dostupan medijima još od početka školske godine.

Doživotni mandat

No, Slavko Lauš, predsjednik Sindikata osnovnoškolskog obrazovanja u Mostaru, kazao je kako, nažalost, politika utječe na sve kadrovske odluke u svim školama HNŽ-a, te da ravnateljima nije ograničen broj mandata.

- Ravnatelji mogu vječno ostati na svojim dužnostima i nemaju ograničen broj mandata. Sindikati su podnijeli inicijativu da se izmijeni zakon o obrazovanju, te da se ravnateljima broj mandata ograniči na dva. Nelogično je da u svim drugim institucijama ravnatelj može tu dužnost obnašati najviše dva mandata, dok u školama HNŽ-a imamo slučajeva da su ljudi ravnatelji i više od 20 godina, rekao je Lauš te dodao kako ovakvi slučajevi štete obrazovanju.

- Ovako ravnatelji privatiziraju škole. Kadroviranje u svim školama najviše, pak, ovisi od politike. Kad politika kaže da će netko biti ravnatelj ili nastavnik, to će se i desiti. To je najveći problem našeg obrazovanja. No, nema se snage da se to riješi. Pojedinci malo toga ovdje mogu učiniti, izjavio je Lauš.