Mostar: Neizvjesna izgradnja novih sedam parkova

Projekcije parkova koje su uradili studenti, i koje su građani mogli vidjeti na izložbi održanoj u kolovozu prošle godine, ideje su koje još stoje samo na papiru.

Marica Raspudić, savjetnica za mobilijar i dekor Grada Mostara, kazala je kako joj nije poznato zašto se stalo s realizacijom ovoga projekta.


- Odmah nakon izložbe u kolovozu, gradonačelnik Ljubo Bešlić je bio spreman da se krene s realizacijom dvaju parkova čija su rješenja ocijenjena kao najuspješnija, radilo se o parku na Bulevaru kod rijeke Radobolje, te o parku u Ulici Kralja Zvonimira.

Postojala je čak suglasnost triju vijećnika općine Stari grad da se iz njihovih sredstava izdvoje financijska sredstva za uređenje tih dvaju parkova, kazala je Raspudić. Pojašnjava kako se nakon toga inicijator projekta Letica zapošljava u Zagrebu, tako da se nije vraćao u Mostar kako bi se uključio u realizaciju izgradnje spomenutih parkova.


- Dogovorena je i suradnja na relaciji Grad Mostar - Arhitektonski fakultet u Zagrebu da će se potpisati sporazum kako bi krenula realizacija svih sedam parkova koji bi se financirali kroz pristupne fondove Europske unije koje Hrvatska može koristiti. Međutim, došlo je, iz meni nepoznatih razloga, i do zastoja u tom sporazumu, kazala je Raspudić.

Inicijativu za ovaj projekt pokrenuo je apsolvent Slaven Letica, koji je prije četiri godine iz Mostara otišao na studije arhitekture u Zagrebu. U više navrata smo tijekom subote pokušali dobiti informaciju zbog čega je došlo do zastoja u realizaciji projekta, no Letica nam je bio nedostupan.


Podsjetimo kako je na izložbi idejnih rješenja građanima prezentirano sedam površina od 500 do 1000 četvornih metara koje se nalaze neposredno uz zgrade, a o kojima se nitko trenutačno ne brine. Sugrađani koji su vidjeli izložbu bili su oduševljeni viđenim te su izrazili nadu kako će se isto provesti u djelo. U većini bh. gradova, nakon rata dogodio se urbicid, čije su posljedice vidljive posebno u Mostaru.


Mnogo toga je obnovljeno, ali je još uvijek puno posla, pogotovo u dijelu vraćanja zelenih površina i zaustavljanju sveopće betonizacije grada. Ukoliko se projekt izgradnje sedam parkova ipak realizira, bio bi to veliki doprinos vraćanju negdašnjeg izgleda i ljepota Mostara, ali i snažan poticaj njegovim građanima da se i sami uključe u aktivnosti zaštite i očuvanja kvalitete okoliša. Kažimo i to kako je projekt, pored Gradske uprave, podržan i od Federalnog ministarstva okoliša i turizma. (Dnevni list)