MOSTAR Naplata ulaska u Stari grad moguća, ali ....

Lipanj 2021 turisti Stari grad
Hercegovina.info

Direktor Agencije 'Stari grad' u Mostaru Miralem Fajić kazao je da bi za naplatu ulaska turista u staru gradsku jezgru morao postojati konsenzus svih zainteresiranih koji posluju u turističkoj djelatnosti, kao i samih stanovnika Starog grada.

"Agencija Stari grad još je 2014./15. godine uradila projekt videonadzora u Starom gradu, postavljeno je 14 kamera i tada se već razmišljalo o mogućnosti naplate u Starome gradu. Karakteristika Staroga grada kao područja koje osim poslovnih aktivnosti je i područje gdje ljudi stalno žive i poznato je da ima pet ulaza u područje Staroga grada i bilo kakvo postavljanje prepreka odnosno punktova za naplatu zahtijevali bi odobrenje Federalnog ministarstva prostornog uređenja", pojašnjava Fajić u razgovoru za Fenu.

S obzirom na to da još ne postoji regulacijski plan povijesnog urbanog krajolika Mostara već je u tijeku priprema za njegovo donošenje, eventualno tu vrstu naplate bi trebalo predložiti u regulacijskom planu povijesnog urbanog krajolika, navodi Fajić.

Po njegovim riječima, turisti kada dolaze na bilo koju destinaciju, onda turistički radnici koji rade na području te destinacije nastoje da im omoguće da se osjećaju kao kod svoje kuće, a bilo kakvo usporavanje kretanja turista, građana ne bi zadovoljilo zahtjeve turističkog gospodarstva. Zato bi trebao postojati daleko širi konsenzus svih zainteresiranih koji posluju u turističkoj djelatnosti, ocijenio je Fajić.

Lipanj 2021 turisti Stari grad

Predlaže da Gradsko vijeće Grada Mostara raspiše natječaj za izradu projekta naplate u Starom gradu pa da se onda vidi što će struka ponuditi i da se vidi kako bi se nove tehnologije uklopile u taj projekt odnosno hoće li se dogoditi da se naplatom ulaska korištenjem novih tehnologija ne usporava kretanje turista i građana.

Nakon toga, smatra Fajić, trebalo bi vidjeti sa stanovnicima Starog grada kao i onima koji su poslovno vezani za Stari grad, bi li taj projekt bio prihvatljiv tako da prilikom njegove realizacije ne bi bilo protivljenja, objavila je Fena.

Komentirajući manifestacije poput 'Red bull cliff diving' koje se održavaju na Starom mostu, Fajić navodi kako je ta manifestacija dala jedno novo svjetlo u prezentaciji turističke ponude, ne samo na lokalnoj već i na svjetskoj razini. "Od velikog je značaja je je Stari most i njegova okolina postala jedna od nužnih destinacija u smislu manifestacije koju održava Red bull", istaknuo je Fajić.

Smatra kako bi u okviru turističke sezone, koja traje minimalno tri mjeseca, trebalo proširiti programske aktivnosti jer Mostar ima raznih mogućnosti u predstavljanju tradicije i običaja.

Što se uradilo i kakvi su planovi za dalje

Fajić se osvrnuo na projekte koje je Agencija uradila u proteklom razdoblju te je istaknuo kako je s gradonačelnikom Mostara Marijom Kordićem imao intenzivnu suradnju tijekom realizacije projekta hitne sanacije odrona u dijelu Staroga grada te da je projekt realiziran zajedničkim snagama.

O tome čime se Agencije naviše bavila u proteklome razdoblju, Fajić ističe kako su se bavili izradom projekta uklanjanja nestabilnih dijelova zgrade bivše općine, odnosno Name te njezina konzervacija i konstruktivno ojačanje zgrade.

"Još u listopadu 2016. godine federalna inspekcija je naložila Gradu Mostaru kao vlasniku objekta Zeme, odnosno Name, da izvrši hitnu sanaciju nestabilnih dijelova i nakon toga putem proračuna Grada Mostara su osigurana sredstva, izradio se projekt o uklanjanju nestabilnih dijelova. Kasnije od strane Federalnog ministarstva prostornog uređenja izdano je odobrenje za građenje odnosno građevinska dozvola i u protekle tri sezone mi smo pristupili realizaciji tog projekta", naveo je Fajić.

Lipanj 2021 turisti Stari grad

Istaknuo je kako trenutno pripremaju prijedlog da se površina koja je ostala slobodna, nekih 1035 metara četvornih, iskoristi u određene namjene i s tim prijedlogom će se ići prema gradonačelniku i Gradskom vijeću, prenosi Fena.

Govoreći o budućim planovima Agencije 'Stari grad', Fajić je naveo projekt restauracije Karađozbegova mosta u Blagaju, zatim elaborat fasada u Starome gradu odnosno u UNESCO-voj zoni oko Starog mosta.

U planu je i uređenje enterijera i eksterijera određenih objekata na području nacionalnih spomenika, tekuće održavanje starog grada Blagaja odnosno Stjepan grada, uklanjanje nestabilnih dijelova Više djevojačke škole te još neki projekti. Sve te aktivnosti mora odobriti Gradsko vijeće Mostara, podsjetio je Fajić.