Mostar na nekoliko dana postaje znanstveno središte regije

Mostar panorama
Hercegovina.info

U organizaciji Bosanskohercegovačko - američke akademije umjetnosti i znanosti (BHAAAS), od 24. do 27. lipnja, u Mostaru, održat će se najveći znanstveni skup na regiji - '12. Dani BHAAAS u BiH'. Tako će jedna od najvećih i najznačajnijih organizacija akademske dijaspore Bosne i Hercegovine i ove godine ugostiti veliki broj istaknutih znanstvenika, doktora, akademskih radnika, istraživača i umjetnika. 

Tom prilikom održat će se 26 stručnih simpozija iz medicinskih, tehničkih, prirodnih i humanističkih znanosti, brojni paneli, okrugli stolovi i radionice. Predavat će oko 300 eminentnih predavača pred stotinama sudionika iz više od 20 zemalja. Organizatori su se potrudili da se svi simpoziji prenose i online kako bi omogućili učešće svim zainteresiranim znanstvenicima koji neće biti u mogućnosti doći u Mostar.

Ove godine Bosanskohercegovačko - američka akademija umjetnosti i znanosti posebnu pažnju je posvetila studentima. Tako će se u sklopu ovog programa, kao centralni događaj studentskih aktivnosti, 25. i 26. lipnja, u Centru za kulturu Mostar, održati Simpozij postdiplomskih istraživanja iz biologije i kemije. 

Selektirano je petnaest postdiplomskih projekata, sa pet sveučilišta u Bosni i Hercegovini, koji će biti prezentirani na simpoziju, a BHAAAS je uz pomoć sponzora Key Consulting kompanije, svim studentima osigurao besplatan prijevoz i boravak u Mostaru. Na kraju simpozija, dodijelit će se i tri nagrade za tri najbolje prezentacije.

Ovaj simpozij je jedinstvena prilika da studenti predstave svoje radove, vježbaju umijeće prezentiranja znanstvenih projekata, te da diskutuju i razmjenjuju ideje sa svojim kolegama.

Pored Simpozija bit će organizirane i dvije radionice za studente. Radionica pod nazivom 'Znanstveno poduzetništvo', koju će voditi Ljiljana Đukanović i Kemal Hadžić, imat će za cilj provesti studente kroz proces iznošenja biotehnološke inovacije na tržište. Kroz grupne vježbe sa primjerima aktualnih inovativnih tehnologija studenti će imati priliku upoznati se sa osnovama poduzetništva i poduzetničkim načinom razmišljanja. 

Na radionicu će se nadovezati okrugli stol sa članovima organizacije USAID's Diaspora Invest, koji će sa studentima prodiskutirati temu investicija u kontekstu startup-kompanija.

Druga radionica, pod nazivom 'Etičnost u medicini i tehnologiji u covid-19 vremenu', koju će voditi Anela Zorlak i Adnan Begović, bavit će se različitim situacijama u medicini i tehnologiji, gdje etičke dileme igraju centralnu ulogu. Studenti će kroz diskusiju imati priliku da razmijene svoja mišljenja ali i da nauče o tome kako se danas rješavaju neke od ovih etičkih dilema. 

U subotu, 26.6. bit će i specijalno predavanje i okrugli stol za studente sa dr. sci. Martom Shahbazi, uglednom znanstvenicom sa MRC Laboratorije za molekularnu biologiju u Cambridgeu. Marta radi na matičnim ćelijama i postigla je veliki uspjeh i pažnju javnosti prije nekoliko godina kada je po prvi put u laboratorji uzgojila ljudski ebrij do 14. dana razvoja. Istog dana prenosit će se i online dodjela nagrada poznatog 3MT natjecanja koje organizira BH Futures Foundation i u suradnji sa BHAAAS-om.

BHAAAS od svog osnivanja dovodi vrhunske stručnjake u našu zemlju, od kojih su mnogi bh. porijekla i koji rade u prestižnim institucijama u Americi, Kanadi i šire. Dani BHAAAS u BiH im pružaju priliku da svoje znanje i stručnost podjele sa kolegama i studentima u matičnoj zemlji.