Mostar: Mještani ogorčeni: 'Ovo je sramota za državu'

Malo Polje, Bunica, nelegalni radovi
Nelegalni radovi na sužavanju korita rijeke Bunice u mjestu Bukvice kod Malog Polja, nastavljeni su opet prethodnog vikenda, gdje su graditelji neovlašteno parcelu ogradili betonskim zidom dužine 60, a širine 15 metara.

Ovaj gorući problem koji svoje korijene vuče već nešto više od godinu dana, opet je uveo pometnju među mještanima, koji su jučer obavijestili Policijsku upravu Mostar, nakon čega su pripadnici ove postaje izašli na teren. To nam je potvrdio Emir Bjelić, lider lokalne zajednice i aktivista Naše stranke.

Bez pomoći

"Nakon dolaska na lokalitet, pripadnici Policijske uprave Mostar otišli su pronaći izvršioca, jer znaju o kome je riječ. Pozvali smo i građevinsku inspekciju, te smo dobili informaciju od tajnice, da će inspektori čim budu slobodni izaći na teren. Mještani su opet digli pobunu, ovo sigurno neće završiti dobro. Trenutačno na lokaciji nema niti građevinske mašinerije, niti djelatnika koji su ovo ozidali. Vrlo je vjerojatno da će se na ovoj lokaciji pojaviti ponovno za vikend. Izgleda da nam ne preostaje ništa drugo nego da stražarimo tu i dan i noć", kazao je Bjelić za Dnevni list, istaknuvši kako je ova gradnja sramota za državu.

"Jednostavno nema efekta ikako ovo spriječiti. Već duži vremenski period se borimo s ovim problemom, ne znamo više što učiniti. Mještani Malog polja apeliraju na predstavnike vlasti, policiju, sve inspekcijske organe, da učine maksimum napora na provedbi zakona i zaustave ovu divlju gradnju. Ne samo da uništavaju rijeku i grade nešto u zakonom zaštićenom pojasu prirode, oni dovode u pitanje i sigurnost naših domova", poručio je Bjelić.

Nastavak nelegalne gradnje

Podsjetimo, i prije su na teren izlazili i policijski djelatnici , kao i inspekcija, no, nelegalnoj gradnji nikako da se stane u kraj.

Na ovom dijelu rijeke Bunice, nikakva gradnja nikada nije bila dozvoljena, ni u prijeratnom, a ni poslijeratnom razdoblju. Ova prirodna blagodat je godinama bila zaštićena i netaknuta, no po svemu sudeći, čini se da pojedincima zabrane ne predstavljaju nikakvu prepreku u zacrtanom naumu.

Naime, Služba za inspekcijske poslove Gradske uprave Mostara zabranila je bilo kakve radove i naredila da se lokacija vrati u prvobitno stanje, što nikada nije učinjeno. Naprotiv, gradnja je nastavljena.

Mještani i aktivisti Naše stranke bili su organizatori niza aktivnosti, poput potpisivanja peticije i javnih tribina kako graditelji divlje gradnje ne bi obnovili svoju nelegalnu aktivnost, što, nažalost, nije urodilo plodom.

Dnevni list