Mostar: Hercegovina se pretvara u ekološku bombu?

Smeće, Mostar, Imotski, Posušje, deponija, Smeće, Hercegovina, otpad, Smeće, blokada, Mostar, odlagalište smeća, deponija, uborak, uborak, Mostar, Smeće, Posušje, vodovod, Zagorje, Mostar, uborak, uborak, jp uborak
Ova deponija, u čiju je gradnju uloženo oko 13 miliona KM, izgrađena je mnogo ranije nego što je Grad Mostar pribavio urbanističku dozvolu.

Iako je Federalna uprava za inspekcijske poslove 13. svibnja 2013. donijela rješenje o rušenju deponije izgrađene bez dozvola, Federalno ministarstvo dva mjeseca poslije Gradu Mostaru je izdalo urbanističku saglasnost, čime se pokušala ozakoniti izgradnja.

Tužbu je potom Kantonalnom sudu u Sarajevu podnijela firma „General servis", koja je najveći manjinski dioničar mostarskog JP „Uborak". Iz te firme ističu da je kredit Svjetske banke bio namijenjen „Uborku" za proširenje postojeće deponije, a nikako za osnivanje i građenje novog preduzeća JP „Deponija".

Iz mostarske Gradske uprave kažu, pak, kako je javna, a ne privatna deponija, bila uvjet za dobivanje kredita i zato je osnovano JP „Deponija".

Ekološka bomba

- Rješenje Federalnog ministarstva prostornog uređenja se ukida i predmet im se ponovo vraća na rješavanje - navodi se u presudi Kantonalnog suda u Sarajevu.

Postojeća deponija pri „Uborku", u koju se odlaže otpad iz skoro cijele Hercegovine, još prije dvije godine premašila je sve kapacitete te se hitno mora sanirati i zatvoriti kako se ne bi pretvorila u ekološku bombu. Time Hercegovina ostaje bez jedine deponije, što će stvoriti novi kaos u odlaganju otpada.

Reakcija „General servisa"

- Nakon svega ovoga očekujemo reakciju pravosudnih i istražnih organa po pitanju odgovornosti u ovom slučaju predstavnika Grada Mostara, federalnih ministarstava prostornog uređenja te zaštite okoliša i turizma, kao i predstavnika JP „Deponija" - poručuju iz „General servisa".

dnevni avaz