FOTO  Mostar- grad sa 103 registrirana sportska kluba gradi sportsku dvoranu kao Skadar na Bojani

Mostar, sportska dvorana, izgradnja, gradska dvorana za sport, sportska dvorana, Gradska dvorana, dvorana mostar, Mostar, sportska dvorana, izgrdnja, Mostar, sportska dvorana, lana pudar, vijesti
...i sportskim klubovima, piše Hrvatski Medijski Servis.

Do sada je u izgradnju dvorane uloženo 12, 8 milijuna marka, a uzmu li se u obzir i investicije u zemljište, infrastrukturu i rente, ukupna ulaganja penju se na 13, 5 milijuna KM.No za završetak dvorane nedostaje još oko 30 milijuna maraka, koje Grad Mostar nema.

„Naša projekcija završava se sa 62 milijuna maraka, a mi smo sada u „depresiji" i fali nam nekih 30-ak milijuna maraka" da bi završili dvoranu, kaže direktor Agencije za izgradnju sportske dvorane Edin Prašo za Hrvatski Medijski Servis..

Zatražen kredit od Razvojne banke VE

Grad Mostar zatražio je kredit od Razvojne banke Vijeća Europe od 30 milijuna KM kako bi se osigurao nedostajaći novac za završetak dvorane, no Prašo kaže kako nezna hoće li i kada RB VE odobriti kredit.

„Mi smo podnjeli zahtjev banki, a ona će ga odobriti kada bude ocijenila da ispunjavamo uvijete, pojašnjava Prašo.

Predsjednik Sportskog saveza Mostara Hasan Šišić smatra da je ovdje politika u pitanju i da će taj problem trajati još dugo, iako je dvorana neophodna ovome gradu, kao što mu je potrebno i sunce.

U izgradnju sportske dvorane do sada uloženo 13, 5 milijuna KM

„Obraćali smo se svim institucijama u ovoj zemlji ne samo u gradu. Županija nam nije htjela dati garanciju za kredit, Federacija nam nije dala garanciju, država nam nije dala garanciju. Tvrdilo se da će dvorana biti gotova za godinu dana, ali ta priča i danas stoji i ista je kao prije toliko godina. Sve se vrti oko toga jadnoga i bijednoga Gradskoga vijeća kojega nema ni dan danas i ne znamo kada ćemo ga dobiti", kazao je Šišić.

Prema Statutu Grada Mostara kreditno zaduženje treba odobriti Gradsko vijeće, kojemu je 2012. istekao mandat, a novo Gradsko vijeće nije konstituirano, jer u Mostaru nisu održani lokalni izbori prije tri godine, kad i u ostalim općinama u BiH budući je Ustavni sud ukinuo izborna pravila za Mostar, ocjenivši ih diskriminirajućim, a nova još nisu usvojena

Na završetak sportske dvorane u Mostaru čija je izgradnja započeta 80-tih još se čeka. Stariji Mostarci sumnjaju da će i doživjeti, kako kažu, to čudo da vide dvoranu.

„Bojim se da kao šesdesetogodišnjak neću dočekati izgradnju te dvorane, nažalost to je tako, iako bih volio da se varam. Ja sam 40 godina u rukometu i toliko sam željno očekivao izgradnju sportske dvorane u gradu Mostaru, jer je još osamdesetih, ta gradnja počela. Nažalost uvijek se pričalo bit će, bit će, ali u ovoj situaciji koja je danas, vjerojatno će biti potrebno duže vrijeme da se izađe iz krize", kazao je za Hrvatski Medijski Servis Milenko Avdalović, trener Hrvatskog ženskog rukometnog kluba Zrinjski.

Grad sa 103 sportska kluba, bez dvorane

Malo je poznato kako Mostar ima 103 registrirana sportska kluba, od čega je, čak, 77 klubova u raznim natjecateljskim ligama, koji nemaju odgovarajuće uvjete za treninge i odigravanja utakmica.

„Imamo karatiste, džudiste svjetske i europske prvake, te rukometaše šampione, što je jako pohvalno..Ovo je jedan od najsportskijih gradova u BiH, a uvijeti koje mi nudimo i pružamo djeci su nula za rezultate koje postižu", kaže Hasan Šišić, predsjednik Sportskog saveza Grada Mostara.

Navodi kako Sportski savez Grada Mostara godišnje plaća 150 000 maraka male sportske dvorane, koje ne pružaju odgovarajuće uvijete.

„Znam da ljudi misle da je izgradnja sportske dvorane skupa te da je to luksuz, ali što je to danas jeftino i zar je skupo osigurati normalne uvjete za bavljenje sportom za 15 tisuća sportista ili školskih natjecanja koja održavamo u 23 osnovne i 19 srednjih škola kroz koje prođe oko 9 tisuća djece? Zar je skupo omogućiti im da se mogu družiti? Skuplje je zdravlje te djece, koja su u kladionici i po ulici, gdje se truju raznim porocima. Uvjeren sam da je zdravije da provodu vrijeme u dvorani baveći se sportom, jer svaki dobar sportista, vjerujete mi, ima bistru i čistu glavu", kaže je predsjednik Sportskog saveza.

Loši uvjeti na Bijelom Brijegu

U maloj školskoj dvorani na Bijelom brijegu dolazimo na trening košarkašica HŠK Zrinjskog i istodobno zagrijavanje rukometašica HŽRK „Katarina".

„Želimo da sportaši imaju neke optimalne uvijete za rad, jer pogledajte sada traje trening košarkašica, a mi moramo završiti pripremu sa strane i tako uvijek jedni drugima smetamo. Teško je provesti maksimalno zagrijavanje po ovom hladnom vremenu, jer se ova dvorana ne grije i temperata je skoro ista kao i vani, a mora se da bi se moglo dalje raditi i napredovati", kaže trener rukometašica „Katarine" Avdalović.

Trenerica HKK Zrinjski, Nikolina Pandža slaže se kako su uvijeti za trening u dvorani na Bijelom brijegu jako loši. "Radimo u jako lošim uvijetima, jedva uspjemo održati treninge dva puta tjedno i to po sat i 15 minuta, a sa seniorima i juniorima bi trebali imati trening dva puta dnevno. Nije lako, ali imamo jaku volju i želju, tako da se nadam da ćemo nastaviti s ostvarivanjem pozitivnih rezultata".

Sport istjeruje zlu krv i razvija toleranciju

Mladi su danas postali pasivni i sve manje njih ide na treninge, što negativno utječe na njihove fizičke, psihičke i mentalne sposobnosti, kažu mostarski sportski treneri. „ Izgradnja dvorane u Mostaru zapravo bi značila izgraditi duh tolerancije i izvući zlu krv iz mladosti, jer oni koji su mlađi trebaju održavati taj zdrav duh, koji će održavat mogućnost kvalitetanog života, kaže Edin Prašo.

Dvorana bi kaže otvorila svoja vrata za mlade, gdje bi razvijati kolektivni duh i zajedništvo koje je izgubljeno u današnjem vremenu moderne tehnologije.

Nedostatak sportske dvorane održava se i na kulturna zbivanja u Mostaru. Velike glazbene zvijezde tako, umjesto u Mostaru, koncerete organiziraju u Širokom Brijegu, koji za razliku od „grada na Neretvi" ima reprezentativnu dvoranu..

„Vidite da ovaj grad nema ni dovoljno prostora za kulturne manifetsacije. Mi ne možemo organizirati ni jedan lijepi koncert i nešto što bi kulturu u ovome gradu podiglo, a uz to stvorilo i uvjete da se ljudima ponude radna mjesta. Mislili smo da će to tako brzo ić.i Međutim dogodilo se da mi nemamo više Gradskog vijeća i to je upravo rak rana, zašto i dalje sve stoji", kaže predsjednik Sportskog saveza Mostara Hasan Šišić.

/ HMS/