Mostar: Bolje sutra zvano čežnja

Mostar, Hum, brkanovo brdo, Zločin, uborak, ratni zločin, sutina, film festival, Mostar, Vrgorac, posao, Mostar, krah, Mostar, turisti, sladoled, humanitarne akcije i apeli, Mostar, kantarevac, delikventi, Mostar, bande, nestanak, Mostar, Darjana Stančević, vehabije, BIH, Mostar, mladić, mrtav, Mostar, Hrvati, Mostar, statut, izbori, Mostar, statut, ustav, Mostar, budućnost, prava, Mostar, seks, Mostar, OHR, statut, Mostar, OHR, rješenje, statut, Mostar, OHR, Grad Mostar, Gradska uprava Mostara, Mostar, SDA BIH, OHR, prijevoz, učenici, Mostar, ugostitelji, petak, kordinacija udruga, antifa, Radmila Komadina, Mostar, popis, BIH, Vlada HNŽ, Mostar, proračun, OHR, Mostar, život, Zoran Perić, Mahira Alikalfić, SDP Mostar, Mostar, Gradska vijećnica Mostar, Gradska uprava Mostara, Katarina Zovko Ištuk, Mostar, pjesma, Katarina Zovko Ištuk, Mostar, Mostar, biseri, Katarina Zovko Ištuk, HNŽ, Vlada, Vlada HNŽ, df bih, Mostar, govor mržnje, Mostar, ante mostar, žene, Mostar, Katarina Zovko Ištuk,

Ima dana kada se zakunete da nećete razmišljati o politici, ali nažalost ta ista politika razmišlja o vama. Mostar je ovih dana, uostalom kao i svih ovih godina od nesretnog rata ponovo u žarištu zbivanja. Mostar je opet nečiji ulog ili kako bi rekli prekaljeni kockari „adut" u rukama ove ili one političke stranke ili partije u pregovorima za bolju poziciju.

Grad na Neretvi je, kao uostalom i cijelu BiH pogodilo snježna nepogoda koja je samo još jednom pokazalo u kakvoj sredini živimo. Suviše je toga rečeno i napisano o toj nepogodi, i svaki žitelj Mostara imao je svog krivca za stanje u kome se našao. Mostarci ne bi bili Mostarci kada to ne bi bilo tako, zar ne?

Nažalost i ova nepogoda je ispolitizirana do krajnjih granica i umjesto da se uči na greškama stanje se koristi za jeftine političke trikove i kupovinu glasača za neke buduće izbore. Emisija o kojoj grad posljednjih par dana bruji je ona sa TV 1 koju je uredila i vodila Martina Mlinarević Sopta na temu "Mostar - čekaonica boljeg sutra"
Povod samoj emisiji je bila snježna nepogoda u Mostaru, ali na kraju se sve završilo politikom i dobro poznatim gardom pojedinaca koji su nam opet pokušali prodati maglu, ne znajući valjda da naša mostarska bura ne trpi maglu.

Prvo se ispolitizirao slučaj nestanka struje u Istočnom dijelu grada, te su se oko toga čule mnoge neistine i nebuloze. Tko je krivac za nestanak struje otkrit će istraga. Kvarovi su otklonjeni uz nadljudske napore djelatnika i malog broja volontera koji su se odazvali na apel za pomoć. Tu politici nema mjesta, kao ni političarima koji su bili na licu mjesta dok ih kamere nisu snimile. Radi potpune istine mora se znati da je uz nepogodu uzročnik kvara bila  krađa na dalekovodima koje nitko nije spomenuo. Naravno, kao i sve u ovom gradu, pa i u ovoj državi istina je najmanje bitna, pa zato i jesmo u čekaonici za bolje sutra.


Malo bolje sutra će doći kada se u Mostaru promjeni Gradski statut koji je nametnut i kada se vlast u Mostaru bude birala kao i u svim ostalim gradovima u BiH. Još malo bolje sutra će doći kada se gospoda iz istočnog dijela grada pomire da je Mostar (osim njihov) i Hrvatski grad u kome se slobodno može pisati, pričati, pa i imati diplomu na svom materinjem jeziku. Pravo izbora je demokracija, i sve dok se nekome nameću bilo kakva rješenje bez prava izbora imamo ćemo ono što je Mostar danas.

U Mostaru smo svi ugroženi od svakoga upravo zahvaljujući politizaciji grada na svim nivoima. Zahvaljujući politici smo  danas bez sportske dvorane, trim staze, rekreacijskog centra i još mnogo toga što jedan grad čini gradom. Sve dok nas razni pametnjakovići pokušavaju uvjeriti da je bolja njihova politika od svega na svijetu bit ćemo grad slučaj i grad koji je vječno na čekanju nekog boljeg sutra.

Na nama samima je da odlučimo sa kim ćemo piti kavu, koji ćemo tv program gledati, kojim jezikom ćemo govoriti i pisati, te za koji klub i reprezentaciju ćemo navijati. Onaj tko nas uvjerava u nešto suprotno ili je budala ili ne zna u kakvoj sredini živimo. Za takvo nešto postoje partijski sastanci stranaka gdje se pere mozak mladeži ideologijom koja je već davno umrla u cijelom svijetu, osim izgleda na ovim našim prostorima.

U Mostaru su oduvijek narodi živjeli jedni sa drugima, i tako će biti i ubuduće. Mi se ne moramo voljeti, ali se moramo uvažavati i poštovati tuđa prava i običaje. "Poštovanje tuđih prava predstavlja mir" Kada te propale ideologije presvučene u neke nove dresove shvate bit tih riječi Mostar će iz čekaonice biti pred vratima boljeg sutra.

hercegovina.info