MOSTAR BI PONOVNO MOGAO OSTATI BEZ IZBORA? SDA traži dvije općine, HDZ Mostar stavlja u paket s krupnijim pitanjima

Dragan Čović

SDA i HDZ pregovaraju oko rješavanja problema zbog kojih je ovaj grad prije tri godine ostao bez izbora, a mogao bi i bez idućih 2016. godine.
Naime, ukoliko se u iduća dva mjeseca ne dođe do rješenja Mostar će ponovno ostati bez lokalnih izbora. Potvrdio je to za Dnevni list i Stjepan Mikić, član Središnjeg izbornog povjerenstva koji kaže kako je 30 ili čak 60 dana prije raspisivanja izbora potrebno doći do rješenja kako bi se uskladile i ispoštovale sve potrebne zakonske i pravne procedure.

"Još uvijek ne znamo hoće li lokalni izborni biti održani ove godine ili će biti odgođeni. O tome treba odlučiti Parlament BiH. No, ako ne bude odluke o odgađanju izbora, Središnje izborno povjerenstvo dužno je izbore raspisati pet mjeseci prije održavanja, što znači početkom petog mjeseca", kaže Mikić.

Dvije općine

Predsjednik mostarskog odbora SDA Salem Marić nada se kako će razgovori biti intenzivirani i kako bi se do kraja siječnja trebalo izaći sa zajedničkim rješenjem.
"Nekoliko modela je u opciji i o njima će se raspravljati na stranačkim odborima. Nadam se da ćemo doći do zajedničkog. Mi smo pripremili prijedloge i ono su u okviru naših dosadašnjih stavova. Jedan od naših prijedloga je formiranje dvije ili više općina. Samo je pitanje nadležnosti tih nižih nivoa, odnosno želimo li jaču ili slabiju gradsku administraciju", kaže Marić.
Po njemu je važno da se do kraja siječnja postigne dogovor o uređenju grada, broju općina i njihovim nadležnostima, a da se kasnije dogovaraju detalji poput broja vijećnika, rotacije gradonačelnika itd.
Na pitanje gdje bi bile granice općina, Marić kaže kako ne može kazati obzirom da još nije postignut dogovor o broju općina. "Što god dogovorili Mostar i dalje ostaje jedinstven grad i u granicama iz 1991. godine. Evidentno je da u gradu imamo dvije elektroprivrede, dva telekoma, dva obrazovna sistema itd. Kada to ujedine na nivou Federacije onda mogu pričati o jedinstvenom Mostaru. Pitanje je tko šta podrazumijeva pod jedinstvenim gradom", kaže Marić. On dodaje kako mostarski odbori zasad vode pregovore, te kako će se predsjednici stranaka uključivati po potrebi.

Ista pravila za sve

Predsjednik mostarskog odbora HDZ-a BiH Damir Džeba kaže kako razgovori oko situacije u Mostaru između HDZ-a i SDA intenzivno traju. Džeba jučer nije bio u prilici komentirati detalje, ali ističe kako očekuje dogovor koji će biti konačan.
I predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović krajem godine u više navrata je najavljivao kako bi se rješenje za Mostar trebalo postići do kraja siječnja. Međutim, uoči Nove godine iz ove stranke mogli su se čuti i nešto drugačiji stavovi. Naime, predsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamenta BiH i članica Interresorne grupe koja se bavi izmjenama Izbornog zakona BiH Borjana Krišto kazala je kako "više nije vrijeme za Grad Mostar tražiti privremena rješenja".
Dodala je da se HDZ BiH zalaže rješenja koja se predlažu za Grad Mostar budu prihvatljiva i za druge gradove u Federaciji BiH.
"Mi predlažemo da je to jedinstven grad i da tražimo u okviru toga rješenja. Prihvaćamo i druge principe i u svakom slučaju, uz rješenja za Grad Mostar moramo tražiti rješenja i za grad Travnik, najmanje. Moramo tražiti i rješenja za presudu Suda u Strazburu i mnoge druge koje su nam sad kao otvorena pitanja kad je u pitanju Izborni zakon", zaključila je Krišto.
Nakon ovih stavova iz HDZ-a BiH da se nasluti kako bi se Mostar mogao rješavati u paketu s ostalim krupnim pitanjima koje je spomenula Krišto.
Obzirom da nijedna strana nije spremna na ustupke te da je Mostar krupan adut u političkoj trgovini za sada nije izvjesno da će se lako doći do rješenja.

U ČEMU JE PROBLEM?

Mostar je do sada imao specifična izborna pravila koja je 2004., donio tadašnji visoki predstavnik Paddy Ashdown kako bi ujedinio Mostar. U Gradsko vijeće Mostara biralo se maksimalno po 15 Hrvata i Bošnjaka, četvero Srba i jedan iz reda ostalih. Hrvati su bili nezadovoljni takvim rješenjima, jer glasovi Bošnjaka vrijede više od glasova Hrvata u Mostaru pa su hrvatski izaslanici u Domu naroda Parlamenta BiH prije pet godina pokrenuli apelaciju na Ustavnom sudu BiH koji je naložio Parlamentu BiH da promijeni dio Izbornog zakona BiH, o načinu izbora vijećnika u Gradsko vijeće Mostara. Zbog nemogućnosti dogovora oko tih izmjena lokalni izbori 2012., u Mostaru nisu održani.
Ključni politički akteri u Mostaru HDZ BiH i SDA, do sada nisu uspijevali postići dogovor o novim pravilima za Mostar, a u međuvremenu su se stvorile i priče o novom ustroju Mostara.
HDZ BiH inzistira da Mostar bude jedna izborna jedinica i da važi pravilo ‘jedan čovjek - jedan glas', dok je SDA traži podjelu Mostara na više općina koje bi bile i izborne jedinice.
OHR, koji je nametnuo Statut Grada Mostara, u više navrata je pokušavao riješiti ovaj problem i nudio kompromisno rješenje, ali HDZ BiH i SDA nisu pristajali.

Dnevni list