FOTO/VIDEO  MOSTAR Avio bomba od 230 kg i sa 120 kg eksploziva bit će uklonjena u petak

Avio bomba Rodoč
Hercegovina.info

Na dijelu poljoprivredne površine koju koristi Agronomski i prehrambeno - tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru, a koja se nalazi u sklopu vojarne 'Stanislav Baja Kraljević' u mostarskom prigradskom naselju Rodoč, pronađena je avio bomba koja je prijetnja za stanovništvo koje koristi obližnju prometnicu, ali i za druge objekte u blizini.

O ovome je informiran tim Federalne uprave Civilne zaštite (FUCZ), te druge nadležne institucije. Pronađena bomba datira iz Drugog svjetskog rata kada su savezničke snage bombardirale ovo područje.

"Pronađena je avio bomba oznake AN M64 američke proizvodnje i teška je oko 230 kilograma. Ovakve bombe punjene su sa 120 kg eksploziva, ali još ne znamo (po oznakama) je li riječ o trotilu ili kompoziciji B - mješavina heksogena i trotila. Kada iskopamo bombu, ustanovit će se o kakvom se punjenju radi, jer postoje oznake koje se nalaze na prstenovima, a koji nam trenutno nisu vidljivi.

Olakšavajuća okolnost u ovim uvjetima je da ovo nije gusto naseljeno područje. Pronađena bomba nema zadnji upaljač, a kojim je često kompletirana bomba AN M103, AN M116 i AN M123. Ove dvije zadnje su opremljene opasnijim upaljačem tzv. spregnutom oprugom i ne dozvoljavaju razoružavanje bombi. Prilikom iskopavanja i transporta bombe, mjere sigurnosti će biti na visokoj razini. Imamo jako veliko iskustvo s avio bombama na ovom području gdje je do sada pronađeno ukupno 18 takvih projektila, te ni ovoga puta ništa nećemo prepustiti slučaju", potvrđeno je za Hercegovina.info iz FUCZ.

Sadržaj se učitava...

Pripadnici FUCZ koji su nadležni za humanitarno deminiranje i uništavanje mina i neeksplodiranih ubojitih sredstava će 2. travnja (petak) u 9 sati započeti iskopavanje neeksplodirane avio bombe, a do 11:30 sati se planira izvršiti utovar iste.

Ovom prilikom se obavještava stanovništvo da u radijusu od 500 metara poduzmu mjere predostrožnosti u tom vremenskom razdoblju, odnosno da uklone sva parkirana vozila, te da se ne kreću navedenim dijelom predgrađa.

U petak u 11:30 sati planiran je transport neeksplodirane avio bombe i to novom cestom do kružnog toka kod Avijatičarskog mosta, zatim preko tog mosta do 'Koka' grilla, te magistralnom cestom M-17 do mjesta Bijela, sjeverno od Mostara. U vrijeme kretanja kolone vozila, promet će na pojedinim dionicama biti usporen ili obustavljen do prolaska transporta. 

Vozači se mole da poštuju upute službenika Policijske uprave Mostar i djelatnika FUCZ.