FOTO  MOSTAR 29 GODINA POSLIJE Sjećanje na žrtve zločina za koji nitko nije odgovarao

MOSTAR 29 GODINA POSLIJE Sjećanje na žrtve zločina za koji nitko nije odgovarao
Hercegovina.info

Polaganjem vijenaca i cvijeća na spomen-obilježjima na Uborku, Sutini i Zaliku kod Mostara u nedjelju je obilježena 29. godišnjica zločina kojeg su pripadnici JNA i srpskih paravojnih formacija počinili 1992. godine.

U lipnju 1992. godine pripadnici srpskih vojnih formacija zarobili su 114 civila hrvatske i bošnjačke nacionalnosti iz više mostarskih naselja. Oni su pritvoreni u prostorijama FK 'Lokomotiva' odakle su u noći s 13. na 14. lipnja dovedeni na lokalitet Uborak gdje su strijeljani.

Tih dana u mjestima Bijelo Polje i Vrapčići, sjeverno od Mostara, na svom kućnom pragu ubijeni su i članovi obitelji Ćućurović, Cokić, Azinović, Kolobara i Grebović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Udruženja obitelji stradalih kažu kako je ovaj ratni zločin, prvi masovni zločin u Mostaru u proteklom ratu, davno istražen i dokumentiran, ali nikada nije doživio sudski epilog. 

"Ovo je zločin bez kazne, ali nada kod nas obitelji žrtava postoji i postojat će. Izvršitelji i naredbodavci ovog zločina još uvijek slobodno šetaju ili Bosnom i Hercegovinom ili Srbijom i po tom pitanju je Tužiteljstvo BiH u potpunosti zakazalo. Još ih jedanput pozivam da smognu snage, jer imaju dovoljno materijala i dokaza, da konačno pred lice pravde izvedu zločince", kazao je predsjednik Udruženja obitelji stradalih Adnin Hasić. 

Ponovio je kako je riječ o prvim, najvećim zločinima u Hercegovini, te istovremeno prvim otkrivenim masovnim grobnicama u BiH.  

Amer Delić, član Centra za nenasilnu akciju i ratni veteran Armije RBiH kaže kako je nevjerojatno da ni nakon 29 godina nitko nije odgovarao za ovaj zločin te da je već postala floskula pozivati na procesuiranje odgovornih.  

"To ide u nedogled. Koju ćemo poruku ostaviti u budućnosti, novim naraštajima, ako im kažemo da nitko nije sankcioniran za ubojstvo 114 ljudi", upitao je Delić. Ukoliko ne bude sudskog epiloga za ovaj zločin, Delić kaže kako će jako teško biti izgraditi povjerenje među ljudima i normalne odnose.

Obilježavanje godišnjice organizirali su Udruženje obitelji žrtava ubijenih na Uborku i Sutini 1992. i Udruženje građana civlnih žrtava rata Mostar.

Osim predstavnika navedenih udruženja, gradskih i federalnih vlasti, odavanju počasti prisustvovali su i ratni veterani iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije, bivši pripadnici Armije RBiH (ARBiH), Hrvatskog vijeća obrane (HVO), Hrvatske vojske (HV), Vojske RS (VRS) i Vojske Jugoslavije (VJ). Oni su stigli u organizaciji Centra za nenasilnu komunikaciju.

"Jako je bitno da mi kao organizacija u kojoj se nalaze bivši pripadnici svih vojski sa ovog područja na jedan dostojanstven način to obilježimo, damo podršku obiteljima žrtava u njihovim nastojanjima da pred lice pravde izvedu počinitelje zločina, a ujedno da ostalim građanima ukažemo na neprihvatljivost zločina koji se dogodio na ovim prostorima u proteklom ratu", rekao je kazao je ratni veteran HVO-a iz Mostara Krešo Primorac.

Ratni veterani iz regije u organizaciji Centra za nenasilnu akciju do sada su prisustvovali komemoracijama u BiH u Gornjem Vakufu, na Koti 715 kod Zavidovića, Stogu kod Vozuće, Novom Gradu/Bosanskom Novom, Sanskom Mostu (Hrastova glavica), Sijekovcu kod Broda, Laništima kod Brčkog, Trusini kod Konjica, Ahmićima kod Viteza, Grabovici kod Mostara, Skelanima kod Srebrenice, Briševu i Zecovima kod Prijedora, Korićanskim stijenama, Stupnom Dolu kod Vareša, Boderištu kod Brčkog, mostu na Savi u Brčkom, Bradini kod Konjica, Srbiji u Grdeličkoj klisuri kod Leskovca, Varvarinu kod Kruševca, Aleksincu, te u Hrvatskoj u Pakracu, Varivodama i Gošiću kod Knina.