MOSTAR 12 novih objekata za povratnike

Ključ od kuće
Ilustracija

Izgradnja stambenih jedinica za povratničke obitelji kao i za obitelji koje iskazuju namjeru povratka još uvijek traju. Zainteresiranost je velika s obzirom na broj prijavljenih aplikanata na javnom pozivu ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica FBiH.

Neki od aplikanata su dočekali useljenje u svoje domove i tako trajno riješili pitanje stambenog zbrinjavanja. Saudisjki fond za razvoj u Federaciji BiH realizira ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica FBiH. Putem ovog programa do sada je završena izgradnja ili rekonstrukcija nekoliko stotina objekata.

U Gradu Mostaru je završena izgradnja 12 objekata, dok su u Bratuncu predati ključevi za devet korisnika. Jedan od korisnika je povratnik u Bratunac Kasim Mehemedović.

"Poseban je osjećaj kada vidite krov svoje kuće. Dobio sam i novu nadu za boljim životom ovdje u Bratuncu. Okrećemo se novim izazovima i rješavanju novih životnih pitanja. Moje dvoje djece će imati prostor za učenje i odrastanje. Jedan od bitnijih ciljeva je ispunjen", kazao je Mehmedović.

U Ministarstvu ističu da pristižu zahtjevi svakodnevno.

"Na proteklom javnom pozivu smo imali preko 5000 aplikacija. Nažalost, zbog ograničenja proračuna uspijemo riješiti dio korisnika. Znamo da je to nedovoljno. Protekle godine smo, pored pandemije, izgradili ili rekonstruirali 838 stambenih jedinica. Uočili smo da su povratnici ulagali i vlastita sredstva kako bi objekti bili što adekvatniji za život, to ih dodatno veže za njihova mjesta. Gradili smo ove kuće po sistemu 'ključ u ruke' i raduje nas svaki novi krov, nova rođena beba, novi student jer to sve garantira održivi povratak", ističe ministar Edin Ramić.