'Montevideo Bog te video'; Trijumf srpskog filma u Mostaru

Dugotrajnim pljeskom, prepuna dvorana Hrvatskog doma herceg Stjepan Kosača u Mostaru pozdravila je ekipu filma ''Montevideo Bog te video'' koji je večeras počeo s prikazivanjem u Mostaru.

Nakon središnje projekcije u 19 sati mostarskoj su se publici poklonili redatelj filma Dragan Bjelogrlić, glumci Sergej Trifunović, Nina Janković, Danina Jeftić, Miloš Biković i Petar Strugar.

Višestruko nagrađivani film Dragana Bjelogrlića u Mostaru je prikazan zahvaljujući organizaciji Srpskog pjevačkog i kulturno-umjetničkog društva "Gusle" Mostar i Hrvatskog doma herceg Stjepan Kosača.

Prije središnje projekcije održana je i konferencija za novinare kojoj se prisustvovala glumačka ekipa filma i redatelj Dragan Bjelogrlić.

Film "Montevideo Bog te video" briljantno je debitantsko ostvarenje jednog od najpopularnijih srbijanskih glumaca današnjice, koji je u 2010-oj godini u Srbiji proglašen najboljim i najgledanijim domaćim filmom. Snimljen je po motivima istoimene knjige Vladimira Stankovića i govori o povijesnom uspjehu reprezentacije Jugoslavije na prvom Svjetskom prvenstvu u nogometu u Montevideu 1930. godine. Njime se obilježava 8 desetljeća od najvećeg uspjeha jugoslovenskog nogometa - osvajanja trećeg mjesta na Prvom svjetskom prvenstvu.

Uz Bjelogrlića, koji je ovaj put stao iza kamera, u filmu je angažirana ekipa vrhunskih glumaca poput Sergeja Tifunovića, Vojina Ćetkovića, Branimira Bristine, Nikole Đurička i Mime Karadžića pojačana mladim glumačkim snagama. Scenario potpisuje Srđan Dragojević.

Ovu briljantnu povijesnu melodramu od beogradske premijere održane krajem prosinca do danas pogledalo je više od 150 000 ljudi.

Udruženje filmskih novinara i kritičara Fipresci Srbija filmu je pored priznanja za najbolji domaći film prošle godine uručilo i nagrade za najbolju režiju, scenarij i fotografiju. Pored tih, film je dobitnik brojnih drugih nagrada i priznanja, a ocijenjen je i kao Poduhvat godine u Srbiji.

"Montevideomanija" se nakon Mostara nastavlja i u Sarajevu 4. ožujka.

monet.ba