Monografija Mostar iza kulisa plod zajedničkog rada

monografija, Monografije Mostara
...u izdanju Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače održat će se u maloj dvorani HD HS Kosača u četvrtak, 29.6.2017., u 20 sati.
"Ova monografija je bila izazov jer prvi put sudjelujem u ovakvom projektu, koji je pored toga i koautorski što mi je velika novost. Mogu samo reći da je produkt napornog zajedničkog rada konačno pred nama i da sam veoma zadovoljan. Nadam se da će i publika reagirati na isti način, dosadašnje reakcije su sve pozitivne što je veliko ohrabrenje za slične projekte u budućnosti, rekao je Božić.
Dvojezična (hrvatski/engleski) monografija je plod dugotrajnog procesa istraživanja i dokumentiranja grada sa svim njegovim otvorenim i skrivenim prostorima čime je na vidjelo izašao jedan potpuno novi grad, koji djelomično gubi svoje nekadašnje lice a koje je u ovoj knjizi konzervirano, što je čini izvanrednim svjedokom vremena i prostora u kojem je nastala.
„Lijep je osjećaj pretočiti ideju o knjizi u stvarnu opipljivu knjigu. A to je djelo koje donosi priče i kadrove iz grada Mostara na jedan specifičan način", istakao je Ivan Kelava.
Knjiga nije klasična publikacija s nizom atrakcija na kakve smo navikli u kontekstu turističke propagande, već prije konceptualno zaokružena i stilski izrazito obilježena cjelina koja će biti jednako otkriće za posjetitelje i stanovnike grada.
„Dođite sutra na predstavljanje naše monografije „Mostar iza kulisa". Vjerujem kako ćete poželjeti imati ovu knjigu na svojim policama ili možda pokloniti ju vama dragoj i važnoj osobi", dodao je Kelava.
O procesu od začetka same ideje projekta do njegove realizacije govorit će izdavač Danijel Vidović, urednica Danijela Ucović, autori Mirko S. Božić i Ivan Kelava uz glazbenu pratnju Sanela Marića Mare.
Izdavanju fotomonografije je pomogla Fondacija za izdavaštvo i Grad Mostar.