Mjesečno se Centru za liječenje ovisnosti u Mostaru javi 120 osoba

Mjesečno se Centru za liječenje ovisnosti u Mostaru javi 120 osoba

Centar za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti Mostar je program usmjeren suzbijanju (prevenciji) bolesti ovisnosti i liječenju ovisnika o drogama u izvanbolničkom tretmanu. Nudi cijeli niz usluga, a prva i osnovna zadaća je liječenje heroinskih ovisnika, odnosno pružanje usluga opijatske supstitucijske terapije sa tri lijeka.

"Prije svega metadonom, ali i sa dva druga lijeka buprenorfinom i buprenorfin/naloksonom. Osim samog farmakološkog liječenja, pružamo psihosocijalnu podršku ovisnicima, ali i njihovim obiteljima

Također pružamo usluge testiranja urina na pojavu psihoaktivnih tvari, ne samo za ovisnike, nego, po nalogu suda, i za potrebe zapošljavanja, ukoliko netko ima sumnju ili želi potvrdu da netko nije koristio droge. Centar pruža i usluge screeaning testiranja na krvlju prenosive bolesti, kao što su hepatitis B, hepatitis C i HIV", pojasnio je ravnatelj Centra mr. sc. Siniša Skočibušić, dr. med.

Centru se javljaju ovisnici, eksperimentatori s lakim drogama, kao i članovi njihovih obitelji. U registru je oko 1000 korisnika, od kojih mjesečno između 120-130 zatraži usluge Centra.

"Pacijenti nam dolaze iz HNŽ-a i Županije Zapadnohercegovačke, s tim da ih je najviše iz HNŽ. Radimo na proširivanju obima posla i očekujemo nove pacijente. Želimo da se uključe svi koji imaju potrebu", istaknula je liječnica u Centru Gorjana Smiljanić, dr. med.

Rad s pacijentima je zasnovan na farmakoterapiji i psihosocijanoj pomoći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rad našeg centra se temelji na terapijskom modelu izvanbolničkog liječenja same ovisnosti. Imamo dvije metode rada, farmakotrerapijski i psihosocijalni pristup. Prvi se primjenju u radu s pacijentima ovisnicima o heroinu, dok psihosocijalni pristup koristimo s pacijentima koji su ovisnici o drugim opojnim drogama", kazao je liječnik Nikola Bevanda, dr. med.

Kroz Centar je od 1999. godine prošao veliki broj djelatnika, svi djelujući s tim ciljem - pomoći onima koji se bore s drogom. Intencija je u budućnosti prerasti u županijski zavod za bolesti ovisnosti i pružati pomoć ljudima koji imaju potrebu liječiti bolesti ovisnosti, prije svega od droge, ali i drugih bolesti. 

"Posebno trebamo istaknuti da je prevencija vrlo važna, danas nažalost zanemarena i ukoliko mogućnosti dozvole, mi ćemo se sigurno fokusirati i na prevenciju, jer je bolje spriječiti, nego liječiti". 

U Centru za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti Mostar trenutno djeluje stručni tim od 13 djelatnika, sastavljen od liječnika, tehničara i socijalne radnice. Obilježavanje međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe i nezakonite trgovine droga bit će održano na platou ispred Mepasa 24.6. od 9:30 do 12 sati.