Miroslav Kutle, najtraženiji Hrvat već mjesecima stanuje u Mostaru

Najpoznatiji hrvatski tajkun iz devedesetih godina stanuje u Stambeno-poslovnom centru Orca, u stanu bivšeg branitelja.

Kutle se, prema izjavama svjedoka, uopće ne krije, nego živi sasvim normalnim životom. Svakodnevno ga se može vidjeti u nekom od kafića koji se nalaze u sklopu Orce. Konobari kažu da je jako pristojan I uljudan. Dođe na kavu, popriča koju riječ, pročita sve dnevne novine, a pretežito traži Jutarnji list, kako bi iz prve ruke vidio što se događa u Hrvatskoj. U biti, za Kutlu kažu da je jako skromna osoba, i kako se nikada ne bi reklo da se radi o hrvatskom tajkunu, uz kojeg se vežu brojne kontroverze oko privatizacija. Prati sve od sporta, društvenih zbivanja, pa sve do politike, koja mu je i najzanimljivija, i ni oko čega se, ako nešto komentira iz dnevnog tiska, pretjerano ne uzrujava, niti diže tenzije. Zapravo, iz svega bi se moglo zaključiti kako Kutle „odmara" u Orci, daleko od očiju javnosti.

Lani pobjegao u BiH

Kutle privremeno koristi braniteljski stan, jedan od njih ukupno 43, koliko braniteljska populacija ima stambenih jedinica u SPC-u Orca. Poznato je kako je Kutle oduvijek bio u dobrim odnosima s hrvatskim vojnim vrhom u BiH, baš kao i s političkim, pa se iz tih razloga ni ne uzrujava oko nekih eventualnih uhićenja ili neugodnosti.

Miroslav Kutle je iz susjedne Hrvatske pobjegao u jesen prošle godine, neposredno uoči izricanja presude u aferi „Gradski podrumi" kada mu je pravomoćno izrečena kazna zatvora u trajanju od dvije godine i osam mjeseci.

Prije nekoliko dana Ministarstvo pravosuđa BiH dobio je zahtjev Županijskog suda u Zagrebu za izvršenje kazne zatvora izrečene Miroslavu Kutli zbog gospodarskog kriminala. Taj zahtjev će biti proslijeđen nadležnom sudu, a kako Kutle ima prijavljeno prebivalište u Sarajevu, za njega je nadležan Županijski sud u Sarajevu. Prema uobičajenoj proceduri Županijski sud će zakazati raspravu na kojoj će saslušati stajališta Tužiteljstva i Kutline obrane i nakon toga donijeti odluku o priznavanju kazne izrečene u Hrvatskoj ili eventualnom njezinom smanjenju. Prema odredbama međudržavnog sporazuma, nije moguće izreći veću kaznu od prvobitne.
Predmet Miroslava Kutle dostavljen je BiH u skladu s odredbama međudržavnog sporazuma koji predviđa uzajamnu pomoć u izvršenju kaznenih sankcija u slučaju osoba koje zlorabe institut dvojnog državljanstva. Međutim, iako je informacija o primljenom zahtjevu potvrđena iz Ministarstva pravosuđa BiH, Kutlin odvjetnik Damir Alagić je izjavio takav zahtjev nije stigao pravosudnim organima BiH.

Odvjetnik Miroslava Kutle je više puta do sada inzistirao da se dostavi potrebna dokumentacija za ovaj slučaj, kako bi dokazali da Kutle nije kriv za kazneno djelo za kojeg se u Hrvatskoj tereti. „Nažalost, tražene materijale do danas nisu dobili", izjavio je za agenciju CMC odvjetnik Alagić.

Više procesa

Miroslav Kutle je rođen 1957. u Širokom Brijegu te posjeduje dvojno državljanstvo. S obitelji još šezdesetih godina kao dječak seli u Zagreb, gdje završava školovanje. Krajem osamdesetih godina pokreće privatni biznis, prvo kupuje kafić, a iza njega i nekoliko ugostiteljskih objekata, među kojima je i restoran Globus na Zagrebačkom velesajmu. Kasnije širi posao, a osamostaljenjem Hrvatske i uz podršku tadašnjeg političkog vrha iz prve polovice devedesetih godina postaje najpoznatiji hrvatski tajkun iz vremena privatizacije.

Prema nekim podacima, njegovo ime se spominje uz privatizaciju stotinjak tvrtki. Smjenom vlasti 2000. godine pada i Kutlina moć, jer gubi podršku političkog vrha. U više navrata je privođen u zatvor, vodilo se protiv njega nekoliko sudskih procesa, a posljednji u nizu je slučaj „Gradski podrumi", zbog čije je presude i pobjegao u BiH, piše Dnevni list.