FOTO  Mirjana Miličević: Naša misija je povezivanje studenata s tržištem rada

mirjana milićević, Ana Marija Dedić

..., voditeljica Centra za europske integracije i projekte Sveučilišta u Mostaru, pomoćnica dekana FPMOZ-e za razvoj i pročelnica studija geografije, turizma i zaštite okoliša na tom fakultetu.

Prva isksutva s projektima profesorica Miličević stekla je još dok se usavršavala na Sveučilištu u Zagrebu, gdje je stekla zvanje doktorice interdisciplinarnih geoznanosti.
- Tada je, Republika Hrvatska još bila u statusu zemlje kandidatkinje za prijam u članstvo u Europsku uniju i bili su u sličnom položaju kao BiH danas. U dogovoru s prof.dr.sc. Zoranom Tomićem, tada dekanom mostarskoga Filozofskog fakulteta, a danas rektorom SUM-a osmislila sam izborni kolegij Projekti EU fondova, koji se pokazao kao pun pogodak, zbog velikog odaziva i zainteresiranosti naših studenata.
U proteklom razdoblju ugostili smo EU parlamentarke Ivana Maletić i Željana Zovko, koje su održale predavanja, a naši studentima smo kroz njihova iskustva približili tematiku Europske unije- kazala je prof. Miličević dodavši da kroz vođenje Centra već pola godine ostvaruje dugogodišnje iskustvo u uspješnoj prijavi i provedbi projekata EU programa i fondova.

Prema njezinim riječima, Centar za EU integracije i projekte SUM-a promovira uključivanje i sudjelovanje sveučilišne zajednice u projektima EU fondova i programa.
Njegove temeljne zadaće, uz ostalo, su :Informiranje sveučilišne zajednice o mogućnostima financiranja istraživanja, razvoja i inovacija, te sudjelovanja u projektima EU fondova i programa, savjetovanje i pružanje potpore pri prijavi i provedbi projekata, kao i praćenje projekata u kojima Sveučilište u Mostaru sudjeluje kao nositelj, partner ili treća strana.

Djelatnost Centra je obrazovna, jer organizira obuku za projektne timove, pripreme za pisanje projekata, kao i za njihovo praćenje i provedbu.

- Suport smo gospodarstvu, a naša misija je povezivanje studenata s tržištem rada- ističe profesorica Miličevića podsjećajući na aktualne programe prekogranične suradnje, otvorenje programa Adrion i IPE 2.

U suradnji s Ministarstvom vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske, koja je kao članica EU-a u sklopu Twinning programa institucionalne pomoći, obvezna pružiti pomoć u prijenosu znanja i stečenog iskustava EU integracija, već pet mjeseci su tijeku programi obuke u kojima mogu sudjelovati ne samo studenti nego i svi zaintersirani, od lokalne zajednice, predstavnika javne uprave do civilnog sektora.

Na koncu podsjetimo profesorica Miličević, kao predstavnica Sveučilišta u Mostaru, prije dva tjedna sudjelovala je na Copenhagenu na zasjedanju zemalja Regije istočnog partnerstva i pridruženih članica BiH, Srbije i Crne Gore u sklopu programa Vijeća Europe Politika europskog susjedstva kroz Instrument europskog susjedstva, kojeg provodi Agencija za europski okoliš.