Međunarodni dan mira obilježen u Srednjoj građevinskoj školi Mostar i Srednjoj tehničkoj školi Trebinje

Dan mira

Početak ove školske godine, ma koliko bio neobičan, je obilježen jednako neobičnom, ali i izuzetno pozitivnom pričom u Mostaru i Trebinju. Na današnji dan, 21. septembar, širom svijeta se obilježava Međunarodni dan mira. Njegovo obilježavanje nije nedostajalo ni u Hercegovini. Naime, Srednja građevinska škola Mostar, kao nosilac ETOS inicijative (Etičnost, Tolerancija, Otvorenost i Solidarnost) i domaćin u projektu vezanim za Međunarodni dan mira je, skupa sa svojom partnerskom školom, Srednjom tehničkom školom Trebinje, na jedan specifičan način obilježila ovaj važan dan. 

Pošto ovaj projekat, kako je prvobitno planiran, nije mogao biti održan u Mostaru zbog novonastale situacije sa korona virusom, uspješno je realizovan putem društvenih mreža koje su u zadnje vrijeme naročito aktuelne i predstavljaju važan vid komunikacije. Učenici i učenice Srednje građevinske škole Mostar, skupa sa onima Srednje tehničke škole Trebinje, su tokom sedmodnevne virtuelne komunikacije stekli nova poznanstva i, kroz etičnost, toleranciju, otvorenost i solidarnost, sklopili nova pijateljstva. Svakodnevna komunikacija se odvijala i među koordinatorima ovog projekta - direktoricom Srednje građevinske škole Mostar Sanelom Mesihović, direktorom Srednje tehničke škole Trebinje Darko Rakić, profesoricom turskog jezika Adnom Marić i profesoricom srpskog jezika i književnosti Jelenom Rudakijević.

Dan mira

Konačan rezultat komunikacije i saradnje ove dvije škole je simbolično očitovan 21. septembra putem video sastanka kojem su prisustvovali svi učesnici i učesnice i predstavili svoje partnere sa kojima su razgovarali tokom jedne sedmice. 

Projekti kakav je ovaj su primjer solidarne i tolerantne Bosne i Hercegovine i naročito su važni u odgoju i obrazovanju mladih ljudi. Svi učesnici su izrazili pozitivne stavove o njemu i zaključili da i dalje žele učestvovati u projektima nalik ovom.