FOTO  Marin Topić: Ogledalo i duša Hercegovine

Marin Topić, Marin Topić, Herceg Stjepan Kosača, Marin Topić, Marin Topić, slagalica, tv 1, Marin Topić, Marin Topić, Marin Topić, Marin Topić, Marin Topić, BIH, Herceg Bosna, Marin Čilić, Marin Topić, Marin Topić, Marin Topić, Marin Topić, Marin Topić, bht, Marin Topić, zemlja humska, Marin Topić, Hercegovina, Mostar, Marin Topić
Dugi niz godina Marin je ostavljao i još uvijek ostavlja trag pomičući granice svoje umjetnosti ka savršenstvu. Marinova umjetnička veličina leži u stvaranju dijela koja na najbolji mogući način oslikavaju bogatstva Hercegovine i Mostara.
Ne postoji umjetnik kao Marin čije su slike ustvari priče o njegovom rodnom kraju. Svaka njegova slika je priča sama za sebe i ne treba biti veliki likovni stručnjak da se prepozna sve ono što Marin izražava svojim slikama.

Ne kaže se uzalud da slika govori više od tisuću riječi, a Marinove slike govore i puno više od toga. Za razliku od mnogih svojih suvremenika Marin slika iz srca i svaki njegov potez kistom po platnu dio je velike priče koju nam ispriča nakon što završi svoju sliku.

Hercegovina je vječita inspiracija mnogim umjetnicima, ali niti jedan je nije uspio dočarati kao što ju je dočarao Marin.

Gledajući u Marinove slike jednostavno ulazite u srž onoga što je naslikano i njegove slike su ogledalo i duša one stare Hercegovine. Svaka njegova slika izaziva emocije i izvanredno prikazuje duh naših krajeva. Gledajući oblutke u Neretvi magija Marinovih slika vodi Vas na obale ljepotice, a ista stvar je s njegovim šipcima koji na njegovom slikama izgledaju puno ljepše nego u stvarnosti.  Kada vidite sliku Šetalište u Mostaru ne preostaje Vam ništa drugo nego otići na to magično mjeto i doživjeti njegovu ljepotu. Marinova slika Gospa Međugorska s pravom se može proglasiti jednom od najljepših ikada našega velikoga svetišta. Isuse, ja se ufam u tebe je slika koja je za kratko vrijeme postala mega popularna u čitavom svijetu.

Marinova priča traje eve već punih 50 godina, i tu joj naravno nije kraj. Svaki novi dan se budimo s nadom da će nas Marin iznenaditi s nekom novom slikom. Zadnju koja je ugledala svjetlo dana prije nekoliko dana i koja se zove Iz kamena šipci pravo je remek djelo.

Priča o Marinu ide dalje, i s nestrpljenjem čekamo njegove nove slike.

HERCEGOVINA.info