FOTO  Mali violinisti i Magnifico zatvorili 'Open city Mostar', vlast i EU obećali dalju potporu

Mali violinisti i Magnifico zatvorili 'Open city Mostar', vlast i EU obećali dalju potporu
Hercegovina.info

Koncertom slovenskog glazbenika Magnifica zatvoreno je prvo izdanje programa 'Open City Mostar' u okviru koga je proteklih dvadesetak dana održano više od stotinu kulturnih događaja. Realizator festivala bila je Mostar rock škola u suradnji s Gradom Mostarom, uz pokroviteljstvo Europske unije.

Sve tri strane iskazale su spremnost za nastavak suradnje kako bi 'Open City Mostar' postao redoviti događaj u kulturnom kalendaru grada na Neretvi.

"Ako je bilo ikakve sumnje hoćemo li dogodine sve ovo ponoviti, sada te sumnje više nema jer smo se u razgovoru sa Sattlerom složili da je ovo uspješan i kvalitetan projekt i da ćemo ga sljedeće godine ponovno organizirati, možda dodati još malo začina u cijelu priču", kazao je uoči Magnificovog koncerta mostarski gradonačelnik Mario Kordić, a što je ponovio i na pozornici pred publikom.

Dodao je kako je njegov osobni dojam da je festival bio izvrstan uz opasku da su neki događaji bili marketinški slabije pokriveni, pa je i posjet na njima bio nešto slabiji, no Kordić je najavio kako se dogodine takva pogreška neće ponoviti.

Šef Izaslanstva EU i specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler poručio je kako je Mostar zadnjih dana okrenuo novu stranicu, te kako uime Europske unije može obećati daljnju potporu.

"Sretan sam što smo imali priliku doprinijeti ovom druženju u Mostaru zadnjih dana. Gradonačelnik mi je obećao da ćemo i sljedeće godine imati festival, tako da je ovo prvo izdanje od mnogih koja slijede. Nadamo se da će sljedeći 'Open City Mostar' biti i bolji, i duži, i raznovrsniji. Ovo nije kraj priče već početak", ustvrdio je Sattler.

A čitava ova priča ne bi bila moguća bez Mostar rock škole. Njezin voditelj Orhan Maslo istaknuo je kako je nakon 22 magična dana i više od stotinu koncerata, predstava, radionica i drugih događaja, jako umoran, ali i sretan postignutim.

"Jako mi je važno što sam registrirao veliki broj turista koji su došli u Mostar baš zbog ovog događaja. Upoznao sam ljude iz Češke, Slovenije, Srbije, Hrvatske, ljudi iz cijele regije koji su došli u Mostar baš zbog ovog festivala. Nadam se da će festival postati tradicionalan. Mostar rock škola kao organizator to definitivno želi" zaključio je Maslo.

Uoči koncerta riječi zahvale svima koji su podržali trotjedni program, pa i publici koja je u velikom broju pratila sva događanja uputili su Johann Sattler, Mario Kordić, te Orhan Maslo i Boris Čović. Kratki koncert održali su i mali violinisti koji su po završetku 20-minutnog programa ispraćeni uz pljesak. Također prikazana su i dva kratka filma o održanom programu u proteklih 22 dana, odnosno posjetitelji su mogli pogledati što se sve događalo na nekoliko pozornica, te na ulicama grada.