FOTO  PROSVJED Pješaci na mostarskim ulicama nesigurni zbog brzine vozila od čak 280 km/h

Mirno prosvjedno okupljanje
Hercegovina.info

U subotu u podne održano je mirno prosvjedno okupljanje roditelja i djece, kako bi se skrenula pažnja na ugroženost pješaka u Dubrovačkoj ulici u Mostaru, ali i u drugim ulicama ovog grada. Sve je potaknuto događajem koji je samo pukom srećom prošao bez posljedica, a riječ je o naletu vozila na pješake koji su pokušali prijeći cestu na obilježenom pješačkom prijelazu.

"Mirno prosvjedno okupljanje u Dubrovačkoj ulici u Mostaru najavljena je prije desetak dana, a povod je bila 'krizna situacija' kada je pri prelasku pješačkog prijelaza moje supruge i djeteta, te još dva pješaka nepoznata vozačica zakačila svojim automobilom, da bi nakon toga nastavila kretanje kao da se ništa nije dogodilo.

Veća tragedija je izbjegnuta 'za dlaku'. Nakon toga je obaviještena policija čiji su službenici dali odgovor kako u tom trenutku nisu u mogućnosti izaći na mjesto događaja zbog nedostatka policijskih patrola. Poslije toga, spremio sam otvoreno pismo načelniku Policijske uprave Mostar, te ministru MUP-a Hercegovačko - neretvanske županije, ali i medijima. Međutim, odgovora nije bilo.

Da nije sve ostalo na tome da su pješaci prepušteni sami sebi, govori podatak da je policija ipak nešto uradila, a riječ je o češćoj prisutnosti mobilnog radara u Dubrovačkoj ulici koji bilježi veliki broj prekršaja kada je u pitanju prekoračenje brzine. Osim toga, semafor koji je nekoliko mjeseci bio izvan funkcije kod Tržnog centra 'Piramida' je stavljen 'u pogon', te je trenutno nešto bolja regulacija prometa.

Cilj okupljanja je da se upozore svi oni roditelji koji proteklih, ali i narednih dana šalju djecu u školu, odnosno da se skrene pažnja da se vozila u ovoj ulici kreću velikim brzinama, te da se na ovaj način, mirnim okupljanjem podigne svijest o ugroženosti pješaka, prvenstveno djece koja su na putu prema ili od škole, ali i koja se kreću na razne tečajeve, treninge i slično", kazao je organizator okupljanja Davor Škarica.

Prema kazivanju Škarice, a prema anonimnim dojavama stanara spomenute ulice, postoje i video zapisi kretanja motocikala iznimno velikim brzinama, čime se vozači tih vozila 'hvale' po društvenim mrežama. Jedan od snimaka prikazuje suludu vožnju Dubrovačkom ulicom gdje je motociklist postigao brzinu od 280 km/h, te je taj snimak kao svojevrsni 'trofej' pokazao na već spomenutim društvenim mrežama.

Samo taj podatak dovoljno govori koliko može vožnja tim brzinama gradskom ulicom biti pogubna i za pješake, ali i za druge sudionike u prometu. "Skup je trebao okupiti puno veći broj roditelja i djece, međutim što zbog različitih obaveza ili zanemarivanja, roditelji se nisu odazvali u onom broju koji sam očekivao. Mislim da i ovakav odziv je nekakav pokazatelj kako se to sve nekako radi i doživljava melankolično, traljavo i kako jednostavno nikoga nije briga za druge.

Apelirao bih na roditelje koji imaju malu djecu, da napokon podignu svoj glas. I ja sam vozač i motocikla i automobila, te bih također skrenuo i pažnju na ponašanje pojedinih pješaka u Mostaru koji prelaze ulicu na neobilježenom mjestu, prelaze cestu ne osvrčući se na promet, zatim sa slušalicama u ušima, tipkajući na mobitel i sl.", istaknuo je Škarica.