FOTO  LJUDSKA PRAVA U MOSTARU Glas žena se treba čuti

Obilježavanje dana ljudskih prava
Hercegovina.info

Inicijativa građanki i građana Mostara u četvrtak je u tom gradu, u sklopu globalne kampanje '16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama', obilježila Međunarodni dan ljudskih prava, kojim i završava navedena kampanja. Predsjednica Inicijative Ifeta Ćesir Škoro navodi kako ove godine postoji itekako dobar razlog da se Dan ljudskih prava obilježi u Mostaru.

"Poslije 12 godina, pravo da biramo i budemo birane, koje je među ostalim također vrlo važno pravo, vraćeno je građankama i građanima Mostara. Prošle su 72 godine od potpisivanja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima u Parizu, jesu li njeni principi teoretski ili apstraktni kada su u pitanju žene? Ta ljudska prava podrazumijevaju sve vezano za vjeronaciju, političku, spolnu, rasnu opredijeljenost, dakle svi ljudi su rođeni da imaju svoja prava", kazala je Ćesir Škoro.

Dodala je kako se nije učinilo mnogo kako bi se poboljšao položaj žena u Bosni i Hercegovini.

"Ne možemo se pohvaliti stanjem i položajem žena, neki pomaci su se napravili, ali to nije dovoljno. U našoj tradiciji je da žena uvijek trpi, sluša i radi. U nekim prijašnjim vremenima to je bilo tako, ali danas je sasvim druga situacija, žene rade, doprinose, educiraju se. Po nekim izvještajima mnogo više žena završava fakultet, ali ne postižu ono što bi trebale zbog niza problema, a jedan od njih je neusklađenost privatnog i društvenog. Ništa se nije učinilo na tom polju da bi se ženama pomoglo, pa ni od strane obitelji, a od strane društva da i ne govorim", istaknula je Ćesir Škoro.

Kandidatkinja Platforme za progres na listi Stari Grad Mostar Kimeta Dilberović istaknula je kako je jako žalosno što se u 21. stoljeću uopće mora govoriti o ljudskim pravima te da bi se trebalo podrazumijevati 'da svi mi imamo jednaka prava'.

Na Španjolskom trgu u Mostaru danas su se našle predstavnice iz raznih političkih stranaka kako bi skrenule pažnju na ovaj problem. Zdenka Krešić iz HDZ-a 1990 kazala je kako su lokalni izbori, koji će se u Mostaru održati 20. prosinca, najbolji način da građani pokažu svoja građanska i ljudska prava.

"Za ostala prava izabrani će se, uz našu potporu i prijedloge, boriti u Vijeću i parlamentima, nadam se da će ih uvažavati", kazala je Krešić. Inače, '16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama' je globalna kampanja koju obilježava 1.700 organizacija u preko 100 država svijeta, a koja počinje 25. studenog Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i završava 10. prosinca Međunarodnim danom ljudskih prava.