VIDEO  LIJEPA MOSTARSKA PRIČA Djeca i odrasli uljepšali gradski kvart

LIJEPA MOSTARSKA PRIČA Djeca i odrasli uljepšali gradski kvart
Sanjin Fajić

Donosimo vam inspirativnu priču koja se u proteklih godinu dana odvijala na mostarskom Bulevaru, a u kojoj je sudjelovalo više od 250 volontera i volonterki koji su zajedničkim snagama javno dvorište učinili ljepšim, sadržajnijim i uređenijim prostorom za sve ljude dobre volje.

Naime, od potpuno zapuštenog, zanemarenog i besadržajnog dvorišta početkom 2019. godine, dvorište u centru grada Mostara, prekoputa Gradske vijećnice, postupno je preraslo u mnogo ugodniji otvoreni prostor koji poziva na dijalog, druženje, znanost, kulturu, sport i igru.

Sadržaj se učitava...

Zahvaljujući upornosti volontera i volonterki različitih uzrasta i adresa stanovanja, kao i malom grantu USAID-ovog projekta PRO-Budućnost, u zaboravljeno dvorište postavljen je osnovni urbani mobilijar (dva seta za sjedenje, tobogan, dvije ljuljačke, dvostruka klackalica), sanirane su četiri duge, oštećene betonske klupe, kao i oštećeni betonski stol za stoni tenis, te su ofarbani odabrani dijelovi površine.

Povrh toga, zahvaljujući prijateljskim kompanijama Studentski hotel 'Mostar' i građevinskoj kompaniji 'Patak' d.o.o. donirane su i postavljene dvije sprave za vježbanje na otvorenom. Međutim, doprinosi iz lokalne zajednice nisu tu prestali: bulevarsko dvorište je dodatno obogaćeno zelenilom i šarenilom zahvaljujući prijateljskim udruženjima – akcijom UG 'Nešto Više' i socijalnog poduzeća 'EkoDizajn' d.o.o. zasađeno je 70 mirisnih i jestivih sadnica, a kroz dva izdanja Street Arts Festivala Mostar oslikana su tri krasna murala (umjetnici: Jeron iz Sarajeva, Darko Jovičić iz Tuzle i Medina Dedić iz Mostara).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebna čar ovog omladinskog volonterskog projekta krije se u tome što su među najaktivnijim akterima bili djeca osnovnoškolske i srednjoškolske dobi iz susjedstva, koji su na svim događajima (zajedničkim akcijama čišćenja i oslikavanja dvorišta te drugim kreativnim, edukativnim i sportskim radionicama i druženjima) bili glavne zvijezde, te koji su vrlo ozbiljno shvatili svoju ulogu odgovornih mladih građana i građanki koji mogu i treba da doprinesu poboljšanju i očuvanju svoje neposredne sredine – svoga dvorišta.

“Svjedočimo tome da gradska dvorišta – iako imaju okolišnu i estetsku vrijednost i bitno doprinose poboljšanju kvaliteta života za građan(k)e svih uzrasta, pogotovo u izvanrednim okolnostima kakva je covid-19 pandemija – nestaju pod betonskim sivilom, parkingom i otpadom. Stoga smo, paralelno sa praktičnim radovima u dvorištu, u sklopu volonterskog projekta neformalne grupe mladih 'Bulevar prijateljstva' organizirali i niz edukativnih i kreativnih radionica i razgovora koji su imali za cilj podizanje svijesti o važnosti javnog prostora, kao i poticanje prijateljstva – prema sebi, prema drugim ljudima bez obzira na identitetske odrednice, prema životinjama, prema biljkama i uopće planeti.

Nadamo se da će ovaj projekt sa plemenitim ciljem prerasti u kontinuirani društveni proces, koji će osigurati da sve urađeno bude dugoročno očuvano, te da dvorište bude dalje nadograđivano i oplemenjivano – ne samo na Bulevaru, nego i u svim mostarskim kvartovima", podijelila je s nama inicijatorica i koordinatorica projekta, volonterka Inga Kotlo.

U sklopu projekta je, pored uređenijeg dvorišta, nastao i vrijedan trajni umjetnički pečat – himna prijateljstva pod nazivom 'Bulevar prijateljstva', čiji tekst i glazbu potpisuju koordinatorica umjetničkih događaja u sklopu projekta, volonterka Marija Raspudić te profesor glazbe i vlasnik Studija i glazbene škole 'Nocturno', Igor Raguž, a koju su otpjevali pjevač Elvedin Delić-Dela, Emina Čevra i mlada pjevačka nada – Džana Ćišić.

O važnosti ovakvih malenih lokalnih inicijativa govori i činjenica da iz bulevarskog dvorišta sada mnogo češće dopiru zvuci smijeha, igara i šala, ali i da mladi sada – više nego ranije – pokazuju društvenu svijest i odgovornost kroz brigu o javnom prostoru i njegovoj čistoći i očuvanosti. Kao podršku gore navedenom, ističe se činjenicu da su djeca i mladi u nekoliko navrata izrazili želju da nastave sa sličnim radnim akcijama i druženjima i ubuduće. 

Volonterski projekt 'Bulevar prijateljstva' podržan je kroz male grantove PRO-Budućnost projekta. PRO-Budućnost (Povjerenje, razumijevanje, odgovornost za budućnost) je USAID-ov projekat izgradnje mira i povjerenja među građanima i građankama svih etničkih i vjerskih skupina u Bosni i Hercegovini. Projekat provodi američka humanitarna organizacija Catholic Relief Services CRS, sa partnerima: Caritasom BiH, Institutom za razvoj mladih KULT, Forumom građana Tuzla (FGT), Helsinškim parlamentom građana Banja Luka (hCA) i Međureligijskim vijećem u BiH (MRV BiH).