Kornišoni iz Mostara za njemačko tržište

sead bubalo
Izdvajaju se rasadi, paradajz, paprike, krastavci, cvijeće, te od prošle godine i krastavci kornišoni, piše Oslobodjenje.ba.

Siguran plasman

Obitelj Bubalo računa na siguran plasman kornišona na tržište Njemačke, dok su ostali proizvodi dostupni lokalnom stanovništvu koje prepoznaje kvalitet, pa im nije teško prodati sve što se proizvede.

- Njemačka firma "Carl Keuhne" od prošle godine traži poljoprivredne proizvođače u BiH kojima nudi otkup kornišona, dajući pritom rasad i sav agro-tehnički materijal. Prilikom otkupa Nijemci odbiju cijene i rasada i materijala, kaže nam Bubalo, dodajući da su predstavnici pomenute kompanije u stalnom kontaktu sa uzgajivačima.

- Često nam daju prave savjete o tretiranju biljke, a u slučaju eventualnih problema na raspolaganju su nam i njihovi agronomi. Kornišoni po dospijeću odlaze direktno u Njemačku, gdje se kisele i koriste za ostale potrepštine. Vrijedno pomena je i da ih se svakodnevno treba brati kako bi urod bio najbolji mogući, dodaje Sead.

Zanimljiv način sadnje

Posebno zanimljiv je način sadnje kornišona koji osim kvalitetnog zemljišta zahtijeva i folije koje se postavljaju nakon obrade zemljišta.

- Kornišoni zahtijevaju i stubove sa mrežom i žicom određene visine. Nakon perioda rasta i razvoja na mreži se formiraju zaperci koji se kasnije odstranjuju. Zahtijevaju i određene količine vode, kao i redovnu prihranu. Sve to, naravno, dosta zavisi i od vremenskih prilika, kazao je Bubalo.