Književni prvijenac Sonje Škobić privukao zavidan broj posjetitelja u Galeriju Aluminij

Mostar, Galerija Aluminij
U četrdesetak minuta ugodnoga programa, nabijenoga emocijama, osim autorice sudjelovali su i urednica knjige Misijana Brkić-Milinković, književnik Dragan Marijanović, književnik i odvjetnik Josip Muselimović te rukovoditelj Galerije Aluminij Darko Juka.

Tako je više nego uspješno, pred okupljenim poštovateljima pisane riječi, predstavljen književni prvijenac mostarske autorice, rođene 1953. godine u Boki Kotorskoj. Djelo je iz tiska izišlo lani, u nakladi Zdravoga društva, a Sonja ističe kako je riječ o mozaiku kratkih priča koje su izrasle iz njezinih osobnih sjećanja na šezdesete, sedamdesete i osamdesete godine prošloga stoljeća.

- Kamene kuće i stube, otoci i uvale, čempresi i mimoze, masline i palme, s mističnom ljepotom rodne Boke, jednostavno zovu na predah i na čitanje - kazao je Muselimović u osvrtu na Sonjino djelo, dok je Marijanović zaključio kako se autorica, u vječitoj dvojbi kako ne prepustiti uspomene prašini zaborava, odlučila za knjigu koja jedina ne će zamrijeti u vremenu.

- Sonjino je djelo odgovorno, iskreno i toplo, ono je dražesnom simfonijom pripovjedi i pripovijesti o sebi, svojima i drugima, o oblicima, uvalama, kućama, ljudima, bojama, zvucima, nemirnomu i mirnomu moru, o paradigmi njezina i naših, ali i života njezinih junaka, koji nikada ni sanjali nisu kako bi mogli jednom biti nečijom knjiškom temom - kazao je, između ostaloga, Marijanović, dok je Juka dometnuo kako je upravo autoričin rani život u djedovoj kući na obali i nešto kasniji s roditeljima u Herceg-Novomu, na ulasku u Bokokotorski zaljev, snažnim pečatom ukupnoga ozračja njezinih kratkih priča.

Inače, službeni ocjenjivač knjige, književnik Admiral Mahić, svrstava Sonju među autore koji se ne srame svojega egzistencijalnog impresionizma u portretiranju svojih tema i junaka.

- Njezina je knjiga sebi okrenuta doživljenost, a opet otvoreno okrenuta ka potencijalnomu čitatelju, sa svim svojim izvornim neposrednostima, bez ikakovih suvišnih mistifikacija i ezoterizama kojima se pojačava naknadni učinak određenoga narativnog sklopa. Radi se o zbirki pripovijetki koje, bez ikakova lažnoga srama, iznose istinu sitnine naših sudbina, a veličine naših doživljaja - zapisao je, uza ostalo, Mahić.

Urednica Brkić-Milinković podijelila je s nazočnima pitku priču o radu na izgradnji ovoga djela, predloživši autorici sljedeći nas puta počastiti romanom jer, istaknula je, pokazuje zrelost za takov iskorak. Sama književnica od srca se zahvalila svima, iskazavši osobitu sreću što je svoju knjigu mogla predstaviti u Galeriji Aluminij.

Večer je glazbeno upotpunio mladi mostarski glazbenik Ivo Jurić, a nad okupljenima je bdjela i počasna straža Mostarskih mažoretkinja.

aluminij.ba