Knjiga Marinka Marića izazvala veliki interes Mostaraca- prvo izdanje već rasprodano

Popovo polje, Ravno, knjiga
Dvorana u hotelu Ero bila je ispunjena gotovo do posljednjeg mjesta, što pokazuje veliki interes za gotovo rasprodano prvo izdanje ove studije, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Knjiga u izdanju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti BiH, Zavoda za povijesne znanosti u Dubrovniku, predstavlja autorovu proširenu disertaciju nastalu na poslijediplomskom doktorskom studiju Povijest stanovništva. U najvažnija vrela za nastanak ove studije spadaju matične knjige župe Ravno, biskupska i misionarska izvješća, osmanski defteri, crkveni shematizmi i službeni austro-ugarski popisi stanovništva.

Obrađen je teritorij Popova i župe Ravno, s osvrtom na političke, crkvene i gospodarske prilike, predstavljena studija stanovništva i naselja navedenog područja. Posebno poglavlje je posvećeno temi migracija.

Koristeći znanstvenu metodologiju, prikazani su različiti demografski pokazatelji, napose od 1804. do 1918. godine, s osvrtom i na konfesionalnu strukturu stanovništva. Prikazani su imenski i prezimenski fond katoličkog pučanstva ovog područja. U prilogu knjige nalazi se i kratki dokumentarni film „Stanovništvo Popova u Hercegovini: pečat vremena" koji potkrjepljuje ono što je napisano u knjizi.

Djelo će sigurno kod mnogih pobuditi ponos i ljubav prema roditeljskim, djedovskim i pradjedovskim ognjištima, i mjestima iz kojih su mnogi bili prisiljeni odlaziti ne samo u okolne, već i u krajeve širom svijeta.

Predstavljači knjige bili su: akademik Jakov Pehar, akademik Nenad Vekarić, akademik Mladen Bevanda, dr. sc. don Ivica Puljić.

Akademik Pehar je istaknuo važnost pridavanja značaja kraju koji je sustavno zapostavljan u prošlosti, a hrvatsko stanovništvo trpilo mnogobrojne nedaće.

Prema riječima akademika Vekarića, dragocjeno djelo koje je nastalo višegodišnjim autorovim trudom, bez ikakve institucionalne financijske pomoći, prema primijenjenoj metodologiji dosad je najbolje djelo koje obrađuje povijesnu demografiju na nekom području u Bosni i Hercegovini.

Akademik Bevanda je istakao važnost stvorenog znanstvenog knjižnog fonda s temama koje obrađuje dijelove istočne i južne Hercegovine, u koji pored prvenstveno Humskih zbornika, u čijem uređivanju je sudjelovao i dr. Marić, spada i ovo djelo. U tom smislu je dr. Puljić naglasio da se nakon citiranja kvaziznanstvenih djela nastalih početkom prošlog stoljeća, u budućnosti može govoriti o historiografiji ovog kraja prije i poslije objavljivanje ove knjige.

U završnom govoru o nastanku knjige, autor se zahvalio svim zaslužnim za organizaciju ovog događaja. U programu su sudjelovali i ugođaj uljepšali mezzosopranistica Monija Jarak, s pratnjom prof. Marijane Pavlović na klaviru./HMS/