FOTO/VIDEO  Klub mladih pedagoga: Jezici su različiti poruke su uvijek iste

...jezika u Hercegovini u organizaciji Kluba mladih pedagoga Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru u suradnji sa Udrugom za gluhe i nagluhe osobe „Sluh" HNŽ su uspješno završili 1. razinu tečaja znakovnog jezika za tumače.

Polaznici tečaja (19 studenata) su se tijekom 6 dana intenzivnih vježbi i predavanja upoznali sa problemima s kojima se gluhe osobe susreću u sustavu odgoja i obrazovanja te upoznali sa osnovnim pravilima komunikacije sa gluhim osobama. Možemo s ponosom reći da smo postali manje „gluhi" za potrebe gluhih osoba u današnjem društvu i situaciji u kojoj se nalaze! Studenti su pokazali iznimno veliko zanimanje i zainteresiranost za cjelokupnu situaciju gluhih i nagluhih osoba sa željom da zajedno rušimo komunikacijske barijere između nas poznavanjem znakovnog jezika. U BiH živi oko 20 000 gluhih osoba, u Mostaru oko 500 osoba, a tumača samo 16 od kojih su samo 4 instruktora. Završetkom ovog tečaja, naše društvo je postalo bogatije za 19 tumača osnovne razine znakovnog jezika!
Tečaj znakovnog jezika planiramo nastaviti i sljedećih godina za studente i građane želeći naglasiti potrebu „čujuće" okoline za poznavanjem znakovnog jezika i podizanjem svijesti svih nas, u zajedničkoj borbi za jednakopravnost gluhih osoba u modernom društvu.
Zajedno možemo, želimo i hoćemo učiti više, za bolje sutra svih nas!
Zadnji dan tečaja proslavili smo uz svečanost dodjele potvrdnica, tortu, izvedbu pjesme „Ruke" (Darko Rundek) na znakovnom jeziku, izvedbu pantomime članova UGNO „Sluh" te uz druženje sa gluhim i nagluhim osobama...

Ponosni na ovaj projekt i stečeno znanje, želimo se zahvaliti našem instruktoru, Alenu Popoviću i predsjedniku UGNO „Sluh" Nebojši Vavra na suradnji u organiziranju ovog projekta. Veselimo se sljedećoj suradnji, druženju i razgovoru na znakovnom jeziku!
Hvala svima koji su prepoznali važnost organiziranja tečaja znakovnog jezika!
Hvala cijeloj ekipi koja je sudjelovala, polaznicima tečaja...Ponosni smo na vas! Neke uspomene nikad ne blijede...

Također, želimo se zahvaliti dekanu FPMOZ-a, dr.sc. Zoranu Primorcu na potpori u radu Kluba, i omogućavanju realizacije projekta te svima ostalima koji su nam pomogli:
Antonio commerce - Mostar, The Cake Bar SCO „Orca" - Mostar, Balon Centar Mostar.