Izložbu 15./25. Viribus Unitis u Galeriji Aluminij pogledalo je čak dvije tisuće ljudi

galerija aluminij
...postav od 95 vrhunskih umjetničkih djela, izloženih u obadva salona Galerije Aluminij, vidjelo je čak dvije tisuće ljudi. Izložbu su, na poticaj Galerije Aluminij koja ove godine obilježava desetljeće i pol postojanja, zajednički organizirali Matica hrvatska Mostar, Franjevačka galerija Široki Brijeg i, jasno, Galerija Aluminij, piše aluminij.ba.

- Mostarcima i svim našim prijateljima iz drugih gradova pa i iz susjednih država, na dar smo ponudili uživanje u djelima besmrtnih majstora likovne umjetnosti, odreda utkanih u zajedničku svjetsku umjetničku ostavštinu. S neskrivenim ponosom ističem kako smo naša vrata držali otvorenima za besplatno uživanje u ovim zadivljujućim radovima, a posebno raduje izvrstan odziv iz osnovnih i srednjih škola čijim su učenicima, u organiziranima obilascima, odškrinuta vrata u svijet vrhunske umjetnosti, što je, ne dvojim, bitnim djelićem u mozaiku njihova razvitka i sutrašnjice - komentira rukovoditelj Galerije Aluminij Darko Juka, u osvrtu na događaj koji je osigurao svoje mjesto u analima mostarske kulturne povijesti.

Podsjećamo, djela koja su danas vraćena doma, u Široki Brijeg, poman su izbor iz bogatoga fundusa s više od 4500 umjetničkih djela tamošnje Franjevačke galerije, a svakako vrijedi istaknuti kako su na zidovima Galerije Aluminij bile umjetnine Eugena Delacroixa, Salvadora Dalija, Vlahe Bukovca, Gabrijela Jurkića, Oskara Hermana, Karla Afana de Rivere, Julija Knifera, Otona Glihe, Virgilija Nevjestića, Antuna Motike, Hame Ibrulja, Joze Kljakovića, Ive Vojvodića...

- U franjevačkoj se kolekciji na Širokomu Brijegu nalaze i umjetnine izuzetne kakvoće, između kojih i neka od najsjajnijih rješenja u opusima pojedinih slikara - riječi su dubrovačkoga povjesničara umjetnosti Marina Ivanovića, koji je kolekciju Franjevačke galerije ocijenio jednom od najodličnijih zbirki hrvatske umjetnosti na ovim prostorima, a Galeriju Aluminij najrespektabilnijim izložbenim prostorom od Splita i Dubrovnika do Sarajeva.