FOTO  Izložbom slika i mini koncertom započela tromjesečna manifestacija

Mostarsko ljeto 2022 otvorenje
Hercegovina.info

Izložbom slika 'Ipak sviće', akademskog slikara Salke Peze te mini nastupom polaznika Rock škole Mostar, u Centru za kulturu i službeno je otvorena kulturno - turistička manifestacija 'Mostarsko ljeto' u okviru koje će se održati više od 30 različitih sadržaja na nekoliko lokacija u Mostaru, a festival će okupiti, kao i proteklih godina, vrhunske umjetnike iz zemlje i svijeta.

Kako sam autor kaže, sve slike vuku korijene iz njegovim dalekih putovanja, a inspiriran je posebno talijanskim freskama iz razdoblja prije 2000. godina. Manifestaciju je proglasio otvorenom predsjedavajući Gradskoga vijeća Grada Mostara Salem Marić koji je rekao kako ona čini Mostar kulturnim središtem BiH, ali i regije.

"Neki zlobnici kažu da nema dovoljno kulturnih događanja u Mostaru. Želim večeras to javno demantirati. Grad Mostar zaista ulaže velike napore i podržava kako svoje institucije kulture, tako i sve kulturne radnike u Mostaru, da građani Mostara imaju mogućnost sudjelovati u što većem broju ovakvih kulturnih događanja i manifestacija. Moram spomenuti samo neke: 'Mostarska liska', 'Mostarsko proljeće', 'Mostar summer fest' i dr., te naravno za mene kao najvažniji i najdugotrajniji projekat 'Mostarsko ljeto". 

Manifestacija se inače održava od 1979. godine i danas slavi 43. rođendan, a oduvijek je imala za cilj jačanje, obogaćivanje kulture i umjetnosti te jačanje turističke ponude u Mostaru. Od 2008. godine manifestacija je bila prekinuta te ponovno pokrenuta 2016. godine.

Mostarsko ljeto 2022 otvorenje

U posljednjih sedam godina upravo 'Mostarsko ljeto' za svoje sugrađane upriličilo je više od 200 različitih kulturnih sadržaja, okupljajući umjetnike iz gotovo svih krajeva svijeta.

"Želim iskoristiti priliku i još jednom izraziti iskrenu zahvalnost svima onima koji kontinuirano prepoznaju značaj ove manifestacije i iz godine u godinu pružaju podršku njenoj realizaciji", rekao je između ostaloga direktor Centra za kulturu Senad Suljić. 

Usprskos pandemiji covida-19 'Mostarsko ljeto' nije prekidalo svoju tradiciju te se i u posljednje dvije godine održavalo, istina s ograničenim sadržajem zbog epidemioloških mjera koje su tada bile na snazi.

'Mostarsko kulturno ljeto' već se godinama podržava Ministarstvo znanosti, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanske županije čiji je resorni ministar Rašid Hadžović također nazočio otvorenju manifestacije. 

"Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo biti večeras ovdje poslije 2016. godine kada smo ponovo pokrenuli 'Mostarsko ljeto'. Nekako kada kažemo Mostar mislimo na ljeto, te smo odlučili ove ljetne dane ispuniti našim građanima i evo uspješno to radimo zadnjih šest godina. 

Čak i pored problema sa pandemijom ipak smo se hrabro odlučili i prošle i pretprošle godine organizirati 'Mostarsko ljeto'". Organizatori manifestacije su mostarske institucije Centar za kulturu, Narodno pozorište, Pozorište lutaka, Muzej Hercegovine i Narodna biblioteka.

Direktor Centra za kulturu Senad Suljić naveo je kako 'Mostarsko ljeto' i ove godine pruža platformu za promociju različitih sadržaja iz oblasti likovne, glazbene i dramske umjetnosti, književnosti, ali i vrijednosti kulturne baštine ovih prostora.

Mostarsko ljeto 2022 otvorenje

"Zadnji put sam samostalnu izložbu imao 2013. godine i u dogovoru sa agilnim direktorom Centra za kulturu Mostar organizirali smo moju večerašnju izložbu", rekao je Pezo. Izložbu je otvorila recezentica Aleksandra Savić, a zainteresirani izložbu mogu pogledati do 17.6.2022. godine. 

Naime, na ovogodišnjem izdanju 'Mostarskoga ljeta' za lipanj najavljen je mjuzikl 'Romska bajka', u režiji Seada Đulića (16. lipnja, u Centru za kulturu od 20:30 sati), a dan kasnije rezerviran je za ljubitelje sevdaha i koncert 'Sevdah i klasika', pijanistice Dženane Šehanović Sarajlić i sopranistice Dženane Huseinagić (Centar za kulturu od 20:30 sati).

Narodna biblioteka Mostar pripremila je raznovrsne sadržaje prilagođen svim uzrastima.

Od predstavljanja dječjih knjiga, povijesnih romana, nematerijalne kulturne baštine, usmene književnosti do autobiografskih romana. Također, na repertoaru je i promocija knjige 'Pogibija braće Morića' autora Envera Imamovića (20.6. od 20 sati u Narodnoj biblioteci na Luci), najavio je ranije ravnatelj Narodne biblioteke Mostar Omer Mičijević. 

Kazališni program priredio je predstave 'Bog masakra', Pozorišta mladih iz Sarajeva (24.6. od 20 sati u Narodnom pozorištu), 'Prah' Centra za kulturu Općine Stari grad Sarajevo i predstavu Narodnog pozorišta Mostar 'Heroj nacije' (27.06. od 20 sati u Narodnom pozorištu).

Za ljubitelje povijesnog sadržaja pobrinuo se Muzej Hercegovine Mostar.

U sklopu 'Mostarskog ljeta' Muzej će naime predstaviti tisak s kraja 19. i početka 20. stoljeća (13.6. od 20 sati u Centru za kulturu) kako bi posjetitelji imali priliku vidjeti kako je to prije izgledalo. Iz svoje produkcije Muzej je pripremio i zložbu o jednom od najstarijih spomenika u Mostaru, a to je Cimska bazilika, koja je 2006. proglašena nacionalnim spomenikom, a sve će pratiti prigodan katalog, kojega bi trebao imati svaki grad s velikim brojem turista.