Izgradnja nove bolnice za dječje bolesti počinje u roku tri mjeseca

KBC Mostar, Dr. Safet Mujić

Za razliku od kredita koje uzimaju više razine vlasti koji se troše na administraciju, ova sredstva će biti potrošena za izgradnju novih bolničkih kapaciteta.

Sredstva dolaze iz Saudijskog fonda koji je ranije financirao slične projekte u BiH. Od 32 milijuna maraka, 60 posto sredstava je namijenjeno za izgradnju nove bolnice za dječje bolesti SKB-a Mostar.

Povoljni uvjeti

- Ovo je zadnja odluka koja nam je bila potrebna za početak radova. Očekujemo da će izaslanstvo uskoro otići u Saudijsku Arabiju gdje će se potpisati ugovor o realizaciji kredita. Radi se sredstvima koja dobivamo uz minimalnu kamatu, rok otplate je 25 godina, grace-period 5 godina. Radovi će početi u roku od 3 mjeseca - rekao je za "Večernji list" ravnatelj SKB-a Mostar Ante Kvesić. Predsjednik Kluba hrvatskih zastupnika u Skupštini HNŽ-a Tomislav Martinović je za Dnevnik.ba rekao kako se dugo vremena radilo na ovome projektu koji će imati veliki značaj za cijelu Hercegovinu. - Osim što smo kredit dobili po izuzetno povoljnim uvjetima, naglasak je na tome što će djeca u HNŽ-u uskoro dobiti daleko bolju zdravstvenu zaštitu, liječnici bolje uvjete rada, a cijeli zdravstveni sustav će biti unaprijeđen. Znamo da se nije popularno zaduživati, ali kada se novac troši u ove namjene, onda malo tko može prigovoriti - naglasio je Martinović.

Ostatak sredstava 

RMC "Dr. Safet Mujić" dobit će od ovoga kredita 10 milijuna maraka što će biti iskorišteno za završetak projekta Odjela za dječje bolesti. Dva milijuna maraka će pripasti bolnici u Konjicu. Osim ovoga, Skupština HNŽ-a je usvojila i financijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a. Kako je priopćeno iz ZZO HNŽ-a, prije same rasprave o predloženom planu, zastupnicima se obratio ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi dr. Mladen Bošković koji je čestitao Zavodu i njegovom menadžmentu na hrabrosti da predloži ovako ambiciozan plan, a sve s ciljem da se ne smanjuju sredstva namijenjena zdravstvenim ustanovama ni sredstva planirana za financiranje prava osiguranika, odnosno da planirana sredstva ostanu na razini 2013. Također, ministar je pohvalio način planiranja Zavoda, posebice u dijelu primarne zdravstvene zaštite gdje su prvi put planirana posebna sredstva za razvoj obiteljske medicine. Poslije uvodnog izlaganja ministra Boškovića zastupnicima se obratio direktor Zavoda Rade Bošnjak, detaljno obrazlažući strukturu predloženog financijskog plana. Naime, financijski plan Zavoda za 2014. godinu planiran je u iznosu od 116,806.000 KM.