Iz Mostara u svijet otišlo 1293 pisma sa molbom za pomoć

fra Iko Skoko, hercegovački franjevci, franjevački samostan u Mostaru., Franjevačka ulica

Dovršetak u lipnju

Dom za siromašne studente se na Trgu hrvatskih mučenika u organizaciji Hercegovačke franjevačke provincije počeo graditi prije godinu dana, piše Dnevni list. Sudeći prema dosadašnjem tempu izvođenja radova, dom bi se trebao dovršiti u lipnju. Tako bi iduće akademske godine prvi stanari doma već trebali useliti u nove prostorije.
„Skupljeno je oko milijun maraka donacija koje smo dobili sa različitih strana. Do sada je utrošeno oko 750 tisuća. Vlada Republike Hrvatske je najveći donator sa 600 tisuća doniranih maraka. U akciju prikupljanja priloga su se uključile brojne ustanove, institucije, poduzeća i znatan broj građana. Svima podjednako hvala jer je za nas svaka donacija velika i ona od jedne ili dvije marke i ona od više tisuća. Svatko daje onoliko koliko može. Zahvaljujući tome, naši radovi idu i bolje od očekivanog inteziteta", kazao je fra Iko.
On se nada kako će na početku iduće akademske godine dom otvoriti svoja vrata za 150 studenata slabijeg imovinskog stanja.

Održavanje ustanove

Ukupni troškovi svih radova procijenjeni su na milijun i 750 tisuća eura. Za očekivati je da će nakon 1293 odaslanih pisama sa molbom da se uključe u projekta izgradnje doma ta cifra porasti i da će cjelovit iznos potreban za završetak svih radova u dogledno vrijeme biti zaokružen. Pisma su adresirana na ustanove raznih profila, od sportskih udruženja i klubova do crkvenih institucija.
Fra Iko kaže kako će budući stanari studentskog doma imati svoja dnevna zaduženja oko održavanja ove ustanove.
„Njihov život u domu će podrazumijevati volontiranje i rad u Pučkoj kuhinji, pranje suđa i serviranje obroka. Na taj način će zaraditi za džeparac i druge troškove. Objekt će tijekom ljetnih mjeseci imati funkciju hostela što će predstavljati dodatni izvor zarade za pokrivanje tekućih troškova doma kako bi postigli samoodrživost ustanove. Dom se nalazi u blizini stare gradske jezgre i zbog toga tu zamisao držimo i te kako mogućom", pojasnio je fra Iko.
Pučka kuhinja će dnevno pripremati oko 200 obroka za socijalno ugrožene žitelje Mostara i okoline kojih je prema statističkim podatcima u gradu na Neretvi sve veći broj. Hercegovački franjevci su ovim projektom još jedanput pokazali svoju širokogrudnost i osjetljivost prema socijalno ugroženoj kategoriji stanovništva koje nisu nikada zaboravili, niti u vrijeme rata kada su mnoge obitelji bez obzira na nacionalnost preživjele upravo zahvaljujući pomoći naših mostarskih fratara.

I jedna marka je veliki dar

Iz franjevačkog samostana ističu kako je u tijeku akcija „I jedna marka je veliki dar".  Pozivaju se svi građani uključe u izgradnju budućeg doma studenata koji bez pomoći drugih sebi studij ne bi mogli priuštiti.
„Svaka je novčana potpora dobro došla. I jedna marka je veliki dar. Svoj dar za studentski dom i pučku kuhinju možete uplatiti na pošti bez provizije! Velika vama hvala!

Franjevački samostan sv. Petra i Pavla BiH - Franjevačka 1 88 000 Mostar UniCredit Bank, d.d., Mostar Br. rač: 3381302232342778", stoji na web stranici  www.dompes-mo.com na kojoj se u svakom trenutku mogu vidjeti imena svih donatora, fizičkih i pravnih osoba koje su odlučile podržati ovaj veliki projekt.