Inzko najavio zatvaranje ureda OHR-a u Mostaru

Na konferenciji za novinare Inzko je kazao kako ova odluka ni na koji način ne nagovještava zatvaranje cjelokupnog OHR-a.

"Vijeće za provedbu mira bilo je veoma eksplicitno u veljači kada je potvrdilo da tranzicija u instituciju predvođenu Europskom unijom i dalje ostaje cilj, ali to će se dogoditi tek kada bude ispunjeno pet ciljeva te dva uvjeta", naglasio je visoki predstavnik.

Poručivši izabranim lokalnim dužnosnicima kako je sada vrijeme da oni preuzmu punu kontrolu i odgovornost za razvoj Mostara, Inzko je kazao da je svjestan složenosti političke slike u Mostaru, te da je za rješenje brojnih problema potrebna politička volja svih strana.

Visoki predstavnik uputio je i svojevrsnu kritiku građanima Mostara, poručivši im kako međunarodna zajednica ne može stvoriti grad koji će ispuniti želje njegovih stanovnika.

"Kada sami građani budu malo kritičniji i kada budu više u dijalogu s gradskim vlastima, kada im budu rekli što od njih očekuju, onda će i 'performans' političara biti bolji", zaključio je Inzko.

Nakon zatvaranja ureda u Mostaru, OHR će u gradu na Neretvi zadržati tim sastavljen od tri člana koji će pratiti događanja u Mostaru i Hercegovini.

fena