INSPEKTORI U AKCIJI Provjeravaju se cijene ulja, kruha, brašna…

Panorama grada Mostara
Ova akcija angažirana je po nalogu Vlade Federacije koja je istaknula potrebu hitnog provođenja pojačanog inspekcijskog nadzora po županijama nad provođenjem mjera neposredne kontrole na način da nadležne inspekcije izvrše kontrolu propisanih veleprodajnih i maloprodajnih marži prehrambenih proizvoda.

Svi na terenu

Federalna uprava za inspekcijske poslove, u skladu sa svojim nadležnostima vrši pojačani inspekcijski nadzor na području cijele Federacije nad kontrolom cijena prehrambenih proizvoda, kazali su nam iz inspekcije.
"Ovom prilikom bit će obavljena i kontrola ostalih životnih namjernica s posebnim naglaskom na ulje za koje je Vlada FBiH utvrdila marže za provođenje mjera neposredne kontrole, dok za brašno i kruh marže utvrđuju županije", rekli su iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.
Naglasili su da usporedno s njima i županijske inspekcije obavljaju pojačani inspekcijski nadzor u skladu sa svojim nadležnostima, a da će se mjere protiv prekršitelja i stanje na terenu znati nakon obavljene kontrole. Kazne za one koji podižu cijene bez osnove još nisu poznate.
Inspektore će posebno zanimati konstantna poskupljenja cijena brašna, koje je prije nekoliko dana ponovno skočilo za nekoliko feninga, tako da se može reći da je u nekim bh. gradovima brašno u odnosu na tri mjeseca ranije skuplje za oko 25 feninga.

Sve skuplje

Statistike su pokazale da su u kolovozu kruh, maslac, ulje, kava, sezonsko voće i povrće dosegli nezapamćene cijene, a naftne prerađevine već duže vrijeme svakih nekoliko dana poskupljuju po nekoliko feninga. I cijene knjiga i odjeće i obuće su skuplje za nekoliko feninga, kao i cijene alkoholnih i bezalkoholnih pića.
Udruženja za zaštitu potrošača tvrde da se tržište istrgnulo kontroli i da cijene divljaju, a da vlade ne rade svoj posao. Cijene od trgovine do trgovine su različite, a po županijama najskuplje su Sarajevska, Zapadnohercegovačka, Hercegovačko-neretvanska i Hercegbosanska.
Tako su, primjerice, kruh i ulje u prošlom mjesecu bili najskuplji u Sarajevskoj županiji, maslac i deterdžent su bili najskuplji u HNŽ-u, a brašno tipa 500, mlijeko i sol u Srednjobosanskoj, dok je šećer najskuplji u ZHŽ-u. Iako svakodnevno cijene rastu za nekoliko feninga, nova poskupljenja se najavljuju za studeni. Što će vlast uraditi, ostaje za vidjeti, no udruženja potrošača smatraju da ćemo se kao i prošle godine samo morati boriti s poskupljenjima.

Piše: Vanja Bjelica-Čabrilo / dnevni-list.ba