FOTO  HNK Mostar: Sezona za ponos i pamćenje

hnk mostar

... nagrade za kazališni hit „Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja" na nedavno završenim 37. Kazališnim igrama u Jajcu. Ove nagrade objektivni su pokazatelj da HNK Mostar postaje sve kvalitetnija i respektabilnija kazališna kuća.

Protekla je sezona bila iznimno uspješna jer prvi put od kada postoji HNK Mostar postavljeno je u jednoj sezoni čak šest premijera. Premijerno su odigrane predstave: „Noć tribada" autora Per Ulova Enquista u režiji Bore Stjepanovića, „Preobražaj" Franza Kafke u režiji Segora Hadžagića, poetsko-glazbeno-scenski kolaž „Hercegovina V. dio", autorski projekt Marine Petković Liker „Gnijezdo", u koprodukciji s Kazalištem Marina Držića iz Dubrovnika i u režiji Ivana Lea Leme „Logorilijada te „Nora u zemlji čudesa" Dramskog studija mladih HNK Mostar.

Posebno nas veseli što su mnoge naše predstave i nakon nekoliko sezona igranja i dalje zanimljive publici. Zbog činjenice da su neke od njih već petu sezonu na našemu redovnom repertoaru, u sezoni 2017/2018. imali smo 16 živućih predstava. S glumačkim ansamblom od osam glumica/glumaca imati na repertoaru 16 živućih predstava smatramo našim najvećim uspjehom.

U netom završenoj sezoni, kroz „Reviju nagrađivanih predstava", pred mostarskom publikom izveli smo šest naših nagrađivanih predstava, a koje su svoje premijere imale u pet prethodnih sezona. Riječ je o predstavama „Chick lit", „Ajmo na fuka", „Ljepotica iz Leenanea", „Vanja, Sonja, Maša i još jedan", „O ljubavi" i „Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja".

Tih šest predstava ukupno je dobilo 20 nagrada.

Osim produkcije novih predstava, nastupili smo u Zagrebu, Osijeku, Rumi, Jajcu, Brčkom, Žepču, Konjicu, Ljubuškom... Ponosni smo i na naš Dramski studio mladih čiji su polaznici pripremili i premijerno izveli predstavu „Nora u zemlji čudesa". Inače posebnu pozornost posvećujemo mladima i studentima kroz naš projekt razvoja publike HNK Mostar za studente, studenti za HNK Mostar, kroz koji smo, uz potporu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, podijelili 12.000 besplatnih ulaznica/vaučera za naše predstave.

Također, HNK Mostar aktivno sudjeluje i u projektu „Mostar - Europska prijestolnica kulture 2024.". U okviru toga projekta predstavili smo početkom srpnja svoj rad građanima Mostara kroz Forum na šetalištu. Tom smo prigodom podijelili 100 besplatnih vaučera/ulaznica za dvije osobe za predstave u narednoj sezoni.

HNK Mostar djeluje u izrazito teškim uvjetima, u nedovršenom objektu koji nema ni prostorne ni tehničke uvjete koje bi jedno nacionalno kazalište trebalo imati. Financijska sredstva koja dobivamo od naših osnivača, Hercegovačko-neretvanske županije i Grada Mostara, dovoljna su samo za „hladni pogon", dok sve ostale troškove poput održavanja objekta, nabavke opreme i produkcije novih predstava pokrivamo iz drugih izvora koje sami tražimo i realiziramo. Ipak, to nisu razlozi da sljedeću sezonu ne planiramo u još većem i kvalitetnijem obimu. Pred nama je premijera „Logorilijade" u Dubrovniku.

U rujnu ćemo krenuti i s pripremom „Zečje rupe" Davida Lindsaya Abairea, jedne od najizvođenijih predstava na svijetu. Predstavu će režirati Lajla Kaikčija, a na novim predstavama namjeravamo surađivati i s Mariom Kovačom, Robertom Raponjom i Ivanom Leom Lemom. Nastavljamo akciju Studenti za HNK Mostar, HNK Mostar za studente koju ćemo vjerojatno proširiti i na sveučilišne nastavnike. Dramski studio mladih nastavlja s radom, a u planu je i nekoliko većih gostovanja izvan granica BiH i sudjelovanje na mnogim festivalima.