HNK Mostar: Gostovanje predstave Ajmo na fuka u Češkoj

HNK Mostar, ajmo na fuka, nagrada, ajmo na fuka, HNK Mostar, HNK Mostar, ajmo na fuka, ajmo na fuka, HNK Mostar, HNK Mostar, ajmo na fuka, ajmo na fuka, HNK Mostar, ajmo na fuka, HNK Mostar, ajmo na fuka, Mostar, Trebinje, HNK Mostar
...i Narodnog pozorišta Mostar, u idućem tjednu gostuje u Češkoj. U organizaciji udruge „Lastavica" i pod pokroviteljstvom Veleposlanstva BiH u Pragu, predstava će u ponedjeljak 7. prosinca/decembra 2015. biti odigrana u Pragu, a dva dana nakon toga u Brnu. Sponzori gostovanja su UniCredit Bank d.d. Mostar i HT Eronet.

„Ajmo na fuka", koja je vrlo brzo nakon premijernog izvođenja stekla kultni status među mostarskom publikom, do sada je imala više od dvadeset repriza na scenama u HNK i NP Mostar, a gostovala je u Tuzli, Zenici, Sarajevu i Posušju. U Zenici je na Festivalu BH drame dobila posebno priznanje žirija za kazališnu suradnju. Za iduću godinu planirana su gostovanja u Zagrebu i Beogradu, kao i mini turneja po BiH.

Jedan grad, dvije obale, tri razine: to je aritmetika prve drame o poslijeratnom Mostaru, koju potpisuje Dragan Komadina, a glumački utjelovljuju Robert Pehar (HNK) i Saša Oručević (NP). Riječ je o apsurdistički intoniranoj predstavi o mostarskom ratu i miru, o prošlosti i sadašnjosti ovoga grada koje se na bolan i tragikomičan način isprepliću u životima dva lika.

Prema najavama autorskog tima, tekst će već početkom iduće godine doživjeti određene preinake, osobito onaj dio koji se odnosi na komentare aktualne mostarske i svjetske situacije. „Dramaturški okvir samog teksta zapravo je otvorena platforma na koju se s vremena na vrijeme mogu i trebaju ubacivati novi komentari kao još jedna potvrda da "Ajmo na fuka" može kritički i estetski uspješno komunicirati i s mikro i s makro kontekstom", izjavio je tekstopisac i redatelj Dragan Komadina.

U Hrvatskom narodnom kazalištu i Narodnom pozorištu su uvjereni kako će gostovanje u Pragu i Brnu pokazati da mostarsku predstavu o Mostaru može razumjeti i zavoljeti i češka kazališna publika.