HNK Mostar besplatnom predstavom 'Logorijada' obilježava obljetnicu rođenja i smrti Ilije Jakovljevića

logorijada

... (28.10.1948.) književnika Ilije Jakovljevića besplatnom predstavom LOGORILIJADA koja je nastala prema njegovoj memoarskoj prozi "Konclogor na Savi" i zbirci pjesama "Lirika nevremena" te motivima "Grobnice za Borisa Davidoviča" Danila Kiša. Predstava će biti izvedena u HNK Mostar, u nedjelju, 28. 10. 2018., s početkom u 20 sati.

Ovaj kazališni komad režirao je Ivan Leo Lemo, dramaturgiju i dramatizaciju potpisuje Dragan Komadina, a urađena je u koprodukciji s Kazalištem Marina Držića iz Dubrovnika i Maticom hrvatskom Mostar. U njoj igraju: Robert Pehar, Branimir Vidić Flika, Ivo Krešić, Miro Barnjak, Ivan Skoko, Boris Matić, Bojan Beribaka i Mario Bošnjak.

Nakon premijerne izvedbe u Dubrovniku, 6. 10. 2018. godine, hrvatska je kazališna kritika dobro ocijenila predstavu, pa je tako Davor Mojaš, između ostaloga, na portalu Kazalište.hr zapisao:

"...Uigran, discipliniran i u potpunosti predan redateljskom rukopisu, glumački ansambl predstave predvodi Robert Pehar kao Ilija Jakovljević, koji predano i s punim glumačkim pokrićem dopisuje unutarnje lomove, bol, strah i zazore sudbine pjesnika koji se povijesnim vjetrovima usprkos i torturi u totalitarnim režimima ne odriče vlastitih političkih i moralnih uvjerenja. Njegova jedina obrana je svjedočiti - pisanjem pjesama, proznim i memoarskim zapisima koji ne trpe ravnodušnost i zazivaju i ovakva uprizorenja nezaborava radi"...