Hercegovačko čudo 1985.godine obišlo svijet

sestre čuljak, zima, led, bogodol, sestre čuljak, bogodol, tragedija, snijeg, sestre čuljak, spas, sastanak, sestre čuljak, bogodol, zima, sjećanje, sestre čuljak, led, snijeg, film, sestre čuljak
Sestre Čuljak, tada 18-godišnja Šima i njezina 17-godišnja sestra Draženka, učenice Ekonomske škole odnosno Gimnazije "Veljko Vlahović" u Mostaru, tog 6. siječnja 1985. godine oko 14.00 sati zaputile su se iz Bogodola, planinskog sela 20-ak kilometara od Mostara, prema Širokom Brijegu, odakle su planirale ići za Mostar, gdje im je radila majka Radica. Zima je bila jaka, snijeg i mećava, ali ni to ih nije sprječilo u njihovoj namjeri. Upale su u jamu duboku više od 10 metara, u njoj provele sedam dana i osam noći. Otac je mislio da su kod majke u Mostaru, majka je mislila da nitko po takvom snijegu ne izlazi iz kuće. Telefona nije bilo, veze nisu bile kao što su danas.

Bila je nedjelja, 6. siječnja. Šimine pozive upomoć u iduću nedjelju, 13. siječnja 1985., čuo je Drago Ćavar Macugić, koji je bio u lovu sa svojim prezimenjacima Radom i Krešom. Prvo je mislio da ga netko zafrkava - kada mu je Šima rekla tko su i čije su i da su u toj jami sedam dana. On se prvi i spustio do njih u jamu, a prvi je i koji nije član obitelji, a kojeg su pustili da ih posjeti na VMA u Beogradu.

Bile su odjevene ‘tanko': imale su traper jakne, tanku odjeću i čizme. Njihovo preživljavanje i danas se u svijetu smatra čudom.

Priča o čudesnom preživljavanju sestara Čuljak na noge je podignula cijelu tadašnju Jugoslaviju čiji su stanovnici novčanim donacijama pomagali obitelji Čuljak. Priča je veoma brzo obišla svijet, brojni mediji danima su trubili o ‘nemogućem preživljavanju u ekstremnim uvjetima'