Hercegovački genij Marin Topić i Zemlja humska

Marin Topić, Marin Topić, Herceg Stjepan Kosača, Marin Topić, Marin Topić, slagalica, tv 1, Marin Topić, Marin Topić, Marin Topić, Marin Topić, Marin Topić, BIH, Herceg Bosna, Marin Čilić, Marin Topić, Marin Topić, Marin Topić, Marin Topić, Marin Topić, bht, Marin Topić, zemlja humska, Marin Topić, Hercegovina, Mostar, Marin Topić
Prvu uljanu sliku naslikao je kao trinaestogodišnjak. Završio je arhitekturu u Sarajevu 1981 i upravo te godine naslikao Gospu Međugorsku, što je u to doba, iz poznatih nam slikarazloga, bilo društveno opasno.

Prvu samostalnu izložbu imao je u Franjevačkom samostanu u Širokom Brijegu, godine 1982. Uslijedila je druga, u Zagrebu, godinu dana kasnije, a treća u Sarajevu 1985 godine, nazvana Kršna moja Hercegovina.

Marin Topić,zemlja humska

Od 1987. godine, u Munchenu studira njemačko slikarstvo devetnaestog stoljeća. U to doba, u Njemačkoj je izlagao tri puta u Pforzheimu, Karlsruheu i Dusseldorfu.
Godine 1989. odlazi u Californiju. Izlagao je u San Franciscu i Los Angelesu.

U Mostar se vraća 1990. i dvije godine kasnije sudjeluje na skupnoj izložbi mostarskih slikara u Splitu. 1994. godine postaje članom Udruženja hrvatskih likovnih stvaratelja Herceg-Bosne, nakon toga i Federacije BiH. Redovito sudjeluje u skupnim izložbama Udruženja.

Marin Topić,zemlja humska

Godine 1999., zajednički izlaže s akademskim slikarom Zlatkom Melcherom u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru. Tijekom Dana Matice hrvatske Mostarskog proljeća 2006, u Mostaru je priređena velika Topićeva monografska izložba, a poslije se ta velebna izložba nazvana Zemlja humska, preselila u galerije i gala prostore Dubrovnika, Splita, Zagreba, Podgorice i Sarajeva, gdje ju je ukupno vidjelo oko 100.000 posjetitelja.

Marin Topić,zemlja humska