Hercegovački genij Marin Topić i Zemlja humska

Hercegovački genij Marin Topić i Zemlja humska
Prvu uljanu sliku naslikao je kao trinaestogodišnjak. Završio je arhitekturu u Sarajevu 1981 i upravo te godine naslikao Gospu Međugorsku, što je u to doba, iz poznatih nam slikarazloga, bilo društveno opasno.

Prvu samostalnu izložbu imao je u Franjevačkom samostanu u Širokom Brijegu, godine 1982. Uslijedila je druga, u Zagrebu, godinu dana kasnije, a treća u Sarajevu 1985 godine, nazvana Kršna moja Hercegovina.

Od 1987. godine, u Munchenu studira njemačko slikarstvo devetnaestog stoljeća. U to doba, u Njemačkoj je izlagao tri puta u Pforzheimu, Karlsruheu i Dusseldorfu.
Godine 1989. odlazi u Californiju. Izlagao je u San Franciscu i Los Angelesu.

U Mostar se vraća 1990. i dvije godine kasnije sudjeluje na skupnoj izložbi mostarskih slikara u Splitu. 1994. godine postaje članom Udruženja hrvatskih likovnih stvaratelja Herceg-Bosne, nakon toga i Federacije BiH. Redovito sudjeluje u skupnim izložbama Udruženja.

Godine 1999., zajednički izlaže s akademskim slikarom Zlatkom Melcherom u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru. Tijekom Dana Matice hrvatske Mostarskog proljeća 2006, u Mostaru je priređena velika Topićeva monografska izložba, a poslije se ta velebna izložba nazvana Zemlja humska, preselila u galerije i gala prostore Dubrovnika, Splita, Zagreba, Podgorice i Sarajeva, gdje ju je ukupno vidjelo oko 100.000 posjetitelja.