Hercegovači poljoprivrednici u strahu: Samo da mraza ne bude

Behar
Toplija zima potaknula je prirodu na preuranjeno bujanje vegetacije. Takvo vrijeme, kod poljoprivrednika izaziva strah da bi, s eventualnim novim zahlađenjima, moglo doći do mraza i stradanja propupalog bilja, a time izostanka ovogodišnjeg uroda, javlja N1.

Prosječna dnevna temperatura u drugom mjesecu ove godine u Hercegovini se kretala od 15 do 18 stupnjeva, što je izazvalo bujanje prirode kao da je četvrti mjesec. A kada biljke izlaze iz procesa mirovanja i ulaze u vegetacijsko razdoblje, postoji rizik da temperatura zraka na njih negativno djeluje. Iako su trenutne vremenske prilike pogodne za voćare, hercegovački proizvođači, na veliko, ali i na malo, ne kriju strah od mogućih gubitaka. Potvrđuje to za N1 i Remzo Lizde, uzgajivač iz čapljinskoga kraja, iz Dubrava.

"Narod je u strahu hoće li doći do nekih ledova, slana..., sve to skupa hoće li biti uništeno ili neće mi ne možemo ništa predvidjeti, ali smo u strahu. Ipak,uložilo se tu dosta sredstava, a može se dogoditi da se ništa od toga ne dobije", navodi Lizde.

Ništa bolja situacija nije niti za veće prizvođače voća u BiH, kaže Hamo Badžak iz mostarskog Jaffa komerca. Njihove breskve, nektarine, trešnje, grožđe i jabuke najviše se izvoze za rusko tržište. Ove godine planira se proizvesti oko milijun kilograma voća. To je, ističu, minimum proizvodnje, ali ga je moguće postići samo ukoliko vremenski uvjeti dopuste.

"Zavisite od vremena. Evo, recimo, behar je krenuo, to nijedne godine nije bilo tako, tako da je za očekivati proljetni mraz i ako do toga dođe onda možemo reći da nemamo ništa", otkriva Badžak.

Ovakvo zimsko vrijeme neobično je i za Hercegovinu. Zašto imamo toplu zimu?