Poljoprivredna zadruga 'Loznica' iz Gnjilišta u Čapljini

zadruga gnjilišta
... nedavno Poljoprivrednu zadrugu "Loznica", koju vode žene, kako bi vidjeli na koji način grant dodijeljen u okviru USAID/Sweden FARMA II projekta pomaže razvoju uzgoja i procesiranja smilja koje ova zadruga proizvodi, piše Dnevni avaz.

Potrebe tržišta

Zadruga „Loznica" iz Gnjilišta u općini Čapljina uzgaja i destilira smilje i druge biljke i proizvodi esencijalna ulja. Zahvaljujući nedavno dobivenom grantu u okviru USAID/Sweden FARMA II projekta, planiraju znatno proširenje uzgoja i proizvodnje ovih veoma traženih biljaka, naročito smilja.

- Ovaj grant omogućio nam je da imamo proizvode prilagodljive tržištu, tako da možemo pratiti potrebe tržišta, naročito osjetljivih medicinskih biljaka. Destilator koji smo kupili omogućava nam diversifikaciju proizvodnje - izjavila je Ivana Matić, direktorica Poljoprivredne zadruge "Loznica".

Zatvoren proces

Potražnja za biljkama i esencijalnim uljima u stalnom je usponu, ali samo visokokvalitetni proizvodi mogu naći svoje mjesto na tržištu, što je proces koji uključuje kvalitetne sadnice, pravilnu kultivaciju i destilaciju.

Proširenje postrojenja znači da PZ "Loznica" ima kapacitet da radi i proširi proizvodnju sadnica i destilaciju esencijalnih ulja, što osigurava zatvoren proces proizvodnje - od sjemena do esencijalnog ulja.

Izvoz premašuje uvoz

Zadruga, koja zapošljava lokalne žene, oslanja se na održivu proizvodnju i dobru suradnju, što je osnova postojanja i rada ove zadruge. Ova i slične zadruge važan su izvor prihoda za tisuće domaćinstava koja su uključena u sakupljanje, uzgajanje i procesiranje medicinskih i aromatičnih biljaka, proces u kojem često žene imaju glavnu ulogu. Trenutno, ovaj sektor jedan je od malobrojnih u BiH u kojima izvoz premašuje uvoz.