Grad Mostar kao jedinica lokalne samouprave nije nositelj aktivnosti obnove porušenog stambenog fonda

Ipak, uz brojne obnovljene stanove u kolektivnom i privatnom smještaju, Grad Mostar je u lipnju 2008. godine pripremio i organizirao veliki projekt obnove 26 stambenih kolektivnih objekata sa 250 stanova, te Glazbene škole, a čija je ukupna vrijednost 12,5 milijuna KM.

Realizacija prve faze tog projekta obuhvaća rekonstrukciju svih zajedničkih dijelova zgrade te priključak na vodovodne i električne instalacije.

Financijska sredstva za prvu fazu radova osigurali su sve razine vlasti u BiH, kroz ''Sporazum o zajedničkom financiranju rekonstrukcije i obnove devastiranih stambenih zgrada na području grada Mostara''. Gradska uprava Mostara također je izradila i kompletnu projektnu dokumentaciju za sve zgrade, što je koštalo više od 2 milijuna KM.

Gradsko vijeće Mostara donijelo je Odluku da zbog nedostatka novca u proračunu ne financira druga faze obnove stanova, već da se završi prva faza.

Gradska uprava ranije zbog neusvajanja proračuna nije godinu dana plaćao pojedine situacije izvođačima radova, a u idućem razdoblju postepeno će se krenuti s njihovim izmirenjem, tako da će se predavati ključevi stanova njihovim vlasnicima po završetku radova. Gradska uprava neće nikoga primoravati da odbije primiti ključeve od stanova ali držimo da će većina stanara uzeti ključ i otkupiti stan.