Gradonačelnik Mostara i Rock škola najavili trotjedno razbuđivanje grada

Open city Mostar konferencija
Hercegovina.info

Koncertom na šetalištu Nikola Šubić Zrinjski, Simfonijski orkestar Mostar 1. rujna u 20:30 sati otvorit će prvo izdanje festivala Open City Mostar, a program se nastavlja istoga dana koncertom Darka Rundeka na platou ispred hamama u Starom gradu.

"Meni osobno jako je drago da ćemo ovim festivalom produžiti sezonu i postaviti Mostar na mjesto na kojem treba biti. Cilj nam je da grad ima cjelogodišnji kulturni program, a ideja je da ovo ne bude jednokratna priča, da i sljedećih godina u ovo ili slično vrijeme imamo slična događanja", kazao je mostarski gradonačelnik Mario Kordić na druženju s novinarima na kome je predstavljen program festivala.

"Ideja oko ovog projekta krenula je prije nekoliko mjeseci kada smo se susreli Johann Sattler i ja gdje smo razgovarali o produžetku sezone po pitanju kulturnih zbivanja u našem gradu. Zahvalio bih se i ljudima iz Rock škole koji su se zauzeli da ovo ispadne jedna lijepa priča u Mostaru.

Ideja je da ovo ne bude jednokratna priča, nego da uz pomoć ureda EU u BiH ovu prvu godinu pokrenemo ovakve stvari, a u narednim godinama da to pokušamo održati vlastitim snagama i sredstvima", kazao je Kordić.

Open city Mostar konferencija

Na upit koliko će se nova gradska administracija sa gradonačelnikom posvetiti pomoći kulturnom segmentu, Kordić je rekao: "Meni osobno raspodjela sredstava, koja nisu baš beznačajna, nije onakva kakvu sam očekivao. Radimo mnogo na reformi, odnosno što se financira i kako se financira, gdje možemo uštedjeti dio sredstava kako bismo to usmjerili tamo gdje je potrebnije i sl.

Nisam nezadovoljan kulturnom scenom u Mostaru, ali uvijek može bolje. Svjesni ste da ove godine već od mjeseca lipnja imamo kontinuirana događanja u gradu, tako da je i ovaj projekt samo dopuna postojećih programa", istaknuo je Kordić.

U tri tjedna trajanja planirano je održavanje koncerata, panel diskusija s umjetnicima, predstava i radionica, a ulazi na sve programe bit će slobodni, osim u slučaju Mostar summer festa koji traje tri večeri, a ulaz će biti slobodan samo prvu večer.

Realizator festivala je Mostar rock škola u suradnji s Gradskom upravom i klubom '27', a sponzor Europska unija. Direktor Mostar rock škole Orhan Maslo istaknuo je kako je planirano više od stotinu događaja. Pored gostiju iz regije u program su uključeni brojni lokalni umjetnici, kao i mostarske institucije poput Muzičkog centra 'Pavarotti', OKC-a 'Abrašević' i Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače.

Open city Mostar konferencija

"U okviru festivala imat ćemo dvije pozornice, jednu na šetnici Nikola Šubić Zrinjski, drugu na trga ispred hamama u Starom gradu, a dio programa održat će se u 'Pavarottiju', 'Abraševiću' i na Kantarevcu", kazao je Maslo.

Ostvarena je suradnja i s već postojećim glazbenim događajima Mostar summer festom i Mostar blues i rock festivalom, pa će tako ulaz na prvi dan Mostar summer festa kada nastupaju TBF, Grše, Helem Nejse i Josip Palameta (2. rujna) biti slobodan za sve posjetitelje.

Mostar blues i rock festival zakazan je za 17. i 18. rujna, a za sada su potvrđeni nastupi Larryja McCrayja, Todda Sharpvillea, Malter Ega i Partibrejkersa. Open City Mostar zatvorit će Magnifico koncertom planiranim za 22. rujna. Organizatori navode kako će konačan program festivala ovisiti i od epidemiološke situacije.

Na neformalnom druženju sa predstavnicima medija u ljetnikovcu 'Radobolja' u Mostaru istaknuto je kako je posljednjih dana došlo do izmjene dijela programa, a sve zbog koronavirusa koji je pogodio članove nekih bendova koji su trebali doći u Mostar. Ipak, pravovremeno su pronađene zamjene, tako da kvalitetnog programa neće manjkati. Osim Summer festa, te Blues i rock festa, u okviru ovog programa će se održati i Street arts festival sa brojnim umjetnicima iz Europe i svijeta.