Grad Mostar izmirit će obveze za materijalne troškove i troškove grijanja prema školama

Mostar, Hum, brkanovo brdo, Mostar, gradsko vijeće, statut, duhan, Mostar, Mostar, djeca, djeca sa posebnim potrebama, danijel vidović, Mostar, gradsko vijeće, izbori, Mostar, statut, Ljubo Bešlić, Veselin Gatalo, policija, Mario Šulenta, nekretnine, stanovi, ZZO HNŽ, rasvjeta, javna rasvjeta, Radmila Komadina, Mormonska crkva, Gradska uprava Mostara, Mostarski proračun, Miljenko Zovko, Ljubo Bešlić, dijeta, hrana i piće, debljina, obitelji, siromaštvo, siromašni, grijanje, mostar bus, škole, Grad Mostar, Mostar, gradsko vijeće, Mostarski gradonačelnik, Ljubo Bešlić, Federacija BIH, nekretnine, nekretnine stanova u mostaru, promet nekretninama, Policijski dužnosnici, prosvjed, Rudnik, Mostar, Mostar, javni WC, Katarina Zovko Ištuk, Mostar, pjesma, stanovi, Mostar, iznajmljivanje, Mostar, potpisivanje peticije, peticija, Mostar, Udruga Vrisak, peticija, Silente, Udruga Vrisak, Udruga građana Vrisak , koncert, Mostar, tumor, Mostar, stanovi
Grad Mostar će već od sutra, na temelju Odluke Gradonačelnika Mostara od 30.12.2013. godine, početi s izmirenjem obveza za materijalne troškove i troškove grijanja prema školama, kako bi se nastavni proces i u drugom polugodištu nastavio.

Takvu obvezu izvršavamo na temelju dogovora sa Zlatkom Hadžiomerovićem, ministrom prosvjete, znanosti kulture i športa Hercegovačko-neretvanske županije, preuzetom na sastanku 12. prosinca 2013. godine, i to isto potvrđeno na sastanku s Denisom Lasićem, premijerom Vlade Hercegovačko-neretvanske županije 10. siječnja 2014. godine, kaže se u priopćenju.

Temelji za razgovor između Grada i Županije je bio Zaključak Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije od 19.11.2013. godine, kojim je Skupština obvezala Vladu HNŽ-e da iznađe mogućnosti za plaćanje troškova prijevoza učenika s područja Grada Mostara u školskoj 2013. godini.

Što se tiče troškova prijevoza i materijalnih troškova prema osnovnim školama ovim putom još jedanput želimo izvijestiti javnost kako Grad Mostar nema nikakvih obveza po tom pitanju, a što je Ustavni sud svojom presudom od 22.5.2012. godine (U-2/12) jasno i nedvosmisleno kazao da je to obveza Hercegovačko-neretvanske županije.

Glede izjava o navodnoj pozajmici Gradu Mostaru od strane Hercegovačko-neretvanske županije da se riješi pitanje prijevoza učenika, moramo naglasiti kako je na istim sastancima postignut jasan i konkretan dogovor da Županija plati troškove prijevoza učenika i nastavnika.

Moramo upoznati javnost i s činjenicom kako Grad Mostara ne može uzimati pozajmice jer nema Odluke Gradskog vijeća o zaduživanju. To znači da Gradonačelnik ne može potpisati Ugovor o pozajmici.

Također, moramo izvijestiti javnost da Grad Mostar nema ni Odluke o privremenom financiranju ni usvojenog Proračuna za 2014. godinu, te ne može u ovom trenutku ni primati grant sredstva kako bi ih proslijedio prijevoznicima.

Izražavamo nadu kako su današnje izjave iz Vlade HNŽ-a samo plod neusuglašenosti unutar Vlade, a koje će se vrlo brzo korigirati, sukladno našem dogovoru, stoji na kraju priopćenja iz Grada Mostara.