Godišnje pristigne više od stotinu zahtjeva za razvod

On ističe da je Katolička crkva jedina od svih kršćanskih crkvi u kojoj nema rastave braka ''Što Bog združi, neka čovjek ne rastavi'', su temelj sakramenta ženidbe koju je ustanovio sam Krist i, po Perićevim riječima, Crkva se toga drži.

''Ni papa ne može rastaviti ženidbu koja je valjano sklopljena'', tvrdi Perić svjestan činjenice da veliki broj naših sugrađana to i ne zna, što se najbolje očituje prilikom traženja takvih zahtjeva s raznoraznim razlogom.

Mnoštvo zahtjeva

Međutim, kako je objasnio, postoji Crkveni sud koji može poništiti brak ukoliko se utvrdi da je osoba prije stupanja u brak prešutjela neke važne činjenice, poput teške bolesti i neplodnosti. Stoga se, po njegovim riječima, od mnoštva zahtjeva utvrdi da je tek pokoji brak nevaljano sklopljen. Razlog za ovako velikim brojem zahtjeva za crkveno poništenje braka je nekoliko, a Perić smatra da veliku ulogu i masmediji i utjecaj Zapada, gdje se dobiva dojam da je mijenjanje partnera nešto moderno.

S druge strane, ne može se zanemariti ni činjenica da je Mostar zbog svoje specifične multietničke sredine bio najpoznatiji u bivšoj Jugoslaviji kao grad u kojem je sklopljen najveći broj mješovitih brakova.

Perić tvrdi da je najveći problem baš činjenica da mladi nespremni stupaju u brak i ne razmišljaju da je sakrament ženidbe zakletva na dobro i zlo do kraja života. Stoga, po Preićevim riječima, Crkva savjetuje temeljitu pripravu za brak i redovito prisustvovanje bračnom tečaju, koje će im pomoći da se bolje upoznaju s nekim problemima o kojima mladi najčešće i ne razmišljaju.

Najžalosnijom činjenicom smatraju da se pri rastavama sve češće pojavljuju zlostavljanja i maltretiranja jednog od supružnika ili čak cijele obitelji. No, ni tada nije moguće poništenje braka ako je valjano sklopljen, ali tada Crkva odobrava ''od stola i postelje'', što u biti znači da supružnici ne moraju živjeti zajedno, ali nemaju mogućnost sklapanja novog crkvenog braka.

Perić smatra velikim problemom činjenicu da mnoštvo osoba koje su se nažalost, razišle u bračnom životu neznaju da su izgubile pravo sakramenta ispovjedi i pričesti ukoliko se nisu javili u Crkveni sud te dobili pravo na takozvanu rastavu od stola i postelje, podrazumjevajući da oni nisu krivi za rastavljeno bračno stanje, piše Dnevni list.