FPMOZ: Predstavljamo Studij glazbene umjetnosti

FPMOZ, razredna nastava, studij pedagogije, FPMOZ, studij predškolskog odgoja, FPMOZ, studij Informatike, glazbena umjetnost, FPMOZ, FPMOZ, upisi, FPMOZ, studij geografije, FPMOZ, FPMOZ, upisi, FPMOZ, upisi, FPMOZ, prijave, upisi, FPMOZ, ispiti, upisi, FPMOZ, upisi, Natječaj, FPMOZ, predavanje, FPMOZ, dan geografije, europski fondovi, FPMOZ, FPMOZ, dan pedagogije, FPMOZ, FPMOZ, glazbena umjetnost, FPMOZ, razredna nastava, FPMOZ, predškolski odgoj, studij predškolskog odgoja, FPMOZ, studij pedagogije, studij matematike, FPMOZ

Kao kompleksna umjetnost dijeli se na vokalnu (glazba koja se pjeva), instrumentalnu (glazba koja se svira) i vokalno-instrumentalnu glazbu (kombinacija prve dvije navedene). Skladatelji pišu glazbu, a interpretatori glazbenici je izvode.
Mnoga od zanimanja u glazbi uključuju: graditelje instrumenata; glazbene pedagoge, teoretičare, instrumentaliste - nastavnike i profesore u osnovnim i srednjim školama, glazbenim akademijama; dirigente koji predstavljaju voditelje većih ansambala - zborova i/li orkestara; muzikologe - znanstvenike koji se bave glazbom, odnosno njenim problemima; a široku i značajnu granu muzikologije predstavlja etnomuzikologija i njeni znanstvenici etnomuzikolozi koji se bave proučavanje tradicijske glazbe i kulture cijeloga svijeta.

OPIS I TRAJANJE STUDIJA GLAZBENE UMJETNOSTI

Studij glazbene umjetnosti na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru usporediv je s programima istovrsnih studija na visokim umjetničkim učilištima u Hrvatskoj i Europi, što podrazumijeva široke mogućnosti pokretljivosti i razmjene studenata kroz školovanje kako na preddiplomskoj i diplomskoj tako i na poslijediplomskoj razini.
Preddiplomski studij traje 8 semestara, četiri godine (240 ECTS bodova) - zvanje prvostupnik/-ca struke (odabranoga smjera); a diplomski traje dva semestra, jednu godinu (60 ECTS bodova) - zvanje magistar/-ra struke (odabranoga smjera).

KOMPETENCIJE NA STUDIJU GLAZBENE UMJETNOSTI

Završetkom diplomskoga Studija glazbene umjetnosti studenti stječu cijeli niz sposobnosti i kompetencija:
Glazbena kultura - ima sposobnost slušno predočiti notni zapis, orijentirati se u partituri; analizirati i tumačiti različite sastavnice glazbenoga djela i instrumentaciju kroz harmonijske i polifone komponente, te vlada osnovama pjevačke tehnike za potrebe vođenja zborova), može samostalno voditi nastavu glazbene kulture / glazbene umjetnosti u općim osnovnim i srednjim školama te solfeggia, teorije glazbe i zbora u osnovnim (nižim) glazbenim školama; voditi različite vrste vokalnih skupina i instrumentalnih sastava, odnosno zborova i orkestara na amaterskoj razini; osposobljeni su za aranžere glazbe, također za uredničke poslove u glazbenim programima različitih medija.

Etnomuzikologija - ima kompetencije profesora etnomuzikologije u osnovnim i srednjim općim i glazbenim školama, može voditi različite vrste vokalnih skupina i instrumentalnih sastava, odnosno zborova i orkestara na amaterskoj razini; osposobljeni su za aranžere glazbe, također za uredničke poslove u glazbenim programima različitih medija, te za samostalni istraživački i znanstveni rad u području glazbene folkloristike.

Glazbena teorija - sposobnost izvođenja teo¬retske nastave u osnovnoj i srednjoj glazbenoj školi, sposobnost a vista solfeggiranja i slušnoga predočavanja notnog zapisa - orijentacija u partituri.
Klavir - kompetencije profesora klavira u osnovnoj i srednjoj glazbenoj školi, sposobnost korepetiranja, solistička djelatnost, visoka razina izvođačke djelatnosti.
Violina - solistička i komorna djelatnost, sposobnost sviranja u orkestru, sposobnost vođenja nastave violine u osnovnoj i srednjoj glazbenoj školi.
Klasična harmonika (dislocirani Studij glazbene umjetnosti u Kreševu) - solistička i komorna djelatnost, sposobnost sviranja u orkestru, sposobnost vođenja nastave harmonike u osnovnoj i srednjoj glazbenoj školi.
Upisom psihološko-pedagoške i metodičke grupe predmeta akademski glazbenik teoretičar ili instrumentalista osposobljen je za izvođenje nastave teorije ili instrumenta u osnovnim / nižim i srednjim glazbenim školama.

UVJETI UPISA

Završena srednja četverogodišnja škola (srednja glazbena škola odabranoga instrumenta je uvjet za sve instrumentalne smjerove) i položen razredbeni ispit.

DOĐITE I POKUŠAJTE!
Vjerujemo da će vam se trud isplatiti jer će te razviti svoje vještine, unaprijediti sposobnosti i steći pozitivne navike, uz napomenu da su svi naši bivši studenti uspješno zaposleni profesori te reproduktivni umjetnici.
Za sve dodatne informacije slobodno nas kontaktirajte!
Pročelnica (v.d.): dr. sc. Lidija Vladić-Mandarić, doc.; e-mail: [email protected]
Tajnica: Marina Bazina, v. asist.; e-mail: [email protected]

FPMOZ: Predstavljamo studij Fizike

FPMOZ: Predstavljamo studij Informatike